Nőtt a romániai nettó átlagbér júliusban

A bruttó átlagbér 98 lejjel 5468 lejre (+1,8 százalékkal) nőtt idén júliusban júniushoz képest, a nettó átlagbér pedig 3372 lejre emelkedett, ami 74 lejjel (2,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból.

A legjobban ezúttal is az IT-szektorban lehetett keresni, itt a nettó átlagbér elérte a 7910 lejt, a legkevesebbet, átlagban 1687 lejt, a vendéglátóiparban dolgozók vihettek haza.

Az INS rámutat, elsősorban azért nőtt az átlagbér júliusban júniushoz képest, mert a lazító intézkedések bevezetése nyomán számos vállalat újrakezdte a tevékenységet, újraindította a termelést, vagy nagyobb bevételekhez jutott, illetve több helyen adtak különböző prémiumokat, szabadságpénzeket, tizenharmadik fizetést.

A statisztikán javított az is, hogy számos vállalatnál elbocsátottak az átlagfizetésnél alacsonyabb bérért dolgozó személyeket. A legnagyobb mértékben – 46 százalékkal - a járatok újraindulásának okán, a légiközlekedésben nőtt az átlagbér.

Bizonyos gazdasági ágazatokban csökkent a nettó átlagbér, mert a múlt hónapban adtak prémiumot, vagy az átlagbér alatti fizetéssel alkalmaztak személyzetet. A legnagyobb mértékben, 10,5 százalékkal a szerkesztési tevékenységekben; 4,5 és 7 százalék között a nyomtatás és sokszorosítása, illetve a számítógépek, valamint az elektronikai és optikai termékek gyártása területén csökkent az átlagbér.

Az állami szektorban a legnagyobb bérnövekedést a tanügyben (+7,7 százalék) regisztrálták, majd a közigazgatás (+2,3) és a szociális szolgáltatások (+2,2) következnek, leginkább vakációs jegyeknek betudhatóan.

Kapcsolódók

Kimaradt?