Victor Ponta kormányfő kikelt Králik Lórándék ellen

Valóságos hadjáratot indított a miniszterelnök a nemrégiben létrehozott Pénzügyi Szervek Felügyelete (ASF), illetve a testület vezetőtanácsának azon tagjai ellen, akik végkielégítést kértek a korábban feloszlatott bizottságokban betöltött mandátumuk elvesztésének kárpótlásaként.

Victor Ponta kedden bejelentette, szerdai ülésén a kormány sürgősségi rendeletben 19 főről 11-re csökkenti az ASF vezetőtanácsának létszámát, illetve 85 százalékos adót ró ki a végkielégítésekre. A miniszterelnök egyébként tévedett: a Pénzügyi Szervek Felügyelete vezetőtanácsának nem 19, hanem 17 tagja van.

Az ASF vezetőtestületének összetételéről korábban a parlament döntött, a pártok javaslatára. Egyetlen magyar tagja van, Králik Lóránd, akit az RMDSZ delegált a tanácsba. A szakember előtte az értékpapírpiac felügyeletének tagja volt.

Králik Lóránd kedden nem kívánta kommentálni Pontának azt a bejelentését, hogy tizenegyre csökkentené az ASF vezetőtanácsának létszámát, és arról sem nyilatkozott, hogy veszélyben érzi-e a posztját. A maszol.ro kérdésére leszögezte: a 85 százalékos adó nem érinti, ugyanis nem kapott végkielégítést. „Az azonban megjegyezném, hogy ezeket az összegeket nem lehet visszamenőlegesen megadóztatni” – jelentette ki.

Victor Ponta haragját az váltotta ki, hogy múlt héten kiderült: hatalmas összegű végkielégítést kapnak az értékpapírpiac-felügyelet (CNSVM) és biztosításfelügyelet (CSA) vezetőtanácsának volt tagjai. A fájdalomdíj azért jár nekik, mert a testületet felszámolták, mielőtt lejárt volna a mandátumuk.

A kormányfő kedden elmondta, tudomása szerint eddig hárman kérvényeztek végkielégítést a feloszlatott testületek volt tagjai közül. Közéjük tartozik Biró Albin is, aki korábban a CSA vezetőtanácsának tagja volt. Biró korábban a maszol.ro-nak megerősítette, 19 havi bért kap végkielégítésként, ám szerinte az összeg meg sem közelíti azt a summát (félmillió euró), amit a sajtó megszellőztetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?