Biró Albin fájdalomdíja tizenkilenc havi bér

Hatalmas összegű végkielégítést kapnak az országos értékpapír-felügyelet (CNSVM) és biztosításfelügyelet (CSA) volt tagjai – számolt be szerdán a Ziarul financiar. A fájdalomdíj azért jár nekik, mert a testületet felszámolták, mielőtt lejárt volna a mandátumuk.

A végkielégítések összegéről Mircea Ursache, az újonnan létrejött egységes pénzügyi felügyeleti szerv (ASF) alelnöke tájékoztatta a gazdasági napilapot. Mint mondta, a kárpótlás jár azoknak a volt CNSVM- és CSA-tagoknak, akik az ASF-be is bekerültek. E szerint végkielégítést kap Králik Lóránd is, akit az egységes pénzügyeleti szervbe delegált az RMDSZ, korábban pedig a CNSVM tagja volt.

Ursache elmondta, értékpapír-felügyelet volt tagjai 9, a biztosítási felügyelet volt tagjai 19 havi bérüket kapják meg a mandátumuk megszűnésének kárpótlásaként. Így könnyen kiszámolható, hogy a volt CNVM-tagok több mint százezer, a volt CSA-tagok ötszázezer euró körüli összeget kapnak végkielégítésként – írja a Ziarul financiar.

Bíró Albin, a biztosításfelügyelet volt tagja szerint a gazdasági napilap információi csak részben valósak. A maszol.ro-nak elmondta: valóban 19 havi bér jár a CSA volt tagjainak végkielégítésként, ám esetében ez az összeg „meg sem közelíti” a félmillió eurót. „Más nagyságrendű összeget kapok” – jelentette ki, ám nem részletezte, hogy mekkora kárpótlásról van szó. Hozzátette, fizetésének pontos összegét 2006 óta a vagyonnyilatkozatában sem köteles feltüntetni.

Az azonban – Victor Ponta kormányfőnek köszönhetően – már nyilvános, hogy a CSA volt elnökének korábban 40 ezer euró, a CNVM volt vezetőjének 18 ezer euró volt a fizetése. ASF jelenlegi elnöke, Dan Radu Rusani havi 14 ezer eurót keres, a testület egyszerű tagjainak bére – így a Králik Lórándé is – 3600 euró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?