Elvetették a 14 százalékos nyugdíjemelést, érvényben tartották a 40 százalékost kimondó törvényt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára elvetette szerdai együttes ülésén a parlament két házának költségvetési bizottsága a költségvetés-kiigazításról szóló törvény azon cikkelyét, amely a nyugdíjak 14 százalékos emelését írja elő. Így érvényben marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Ugyancsak PSD-s javaslatra elfogadott a testület egy olyan indítványt is, amely szerint egymilliárd lejjel növelik az önkormányzatoknak szánt összeget, a megyeszékhelyek pedig további 500 millió lejt kapnak, amelyet egyenlő módon, politikai színezettől függetlenül osztanak szét közöttük.

Egy másik módosító javaslat értelmében 5,635 millió lejjel egészítik ki a képviselőház költségvetését. Az összeget a decemberi parlamenti választások nyomán tisztségbe kerülő törvényhozók parlamenti irodáinak felszerelésére szánnák. A bizottságok ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a pedagógusok a hatályos törvényben előírtaknak megfelelően, azaz még ebben az évben megkapják a béremelést.

Egy másik módosítás előírja, hogy „az EU által elfogadott módszertan értelmében az államadósság év végén nem haladhatja meg a bruttó hazai termék 40 százalékát".

Emellett 400 millió lejt hagytak jóvá a bizottságok a gazdasági minisztérium számára a Start-Up Nation program finanszírozására, illetve azt is megszavazták, hogy utaljanak ki 20 millió lejt a kormány tartalékalapjából a bukaresti Nemzet Megváltása székesegyház munkálatainak folytatására.

Valamennyi módosító javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) terjesztette elő. A szakbizottságok nemzeti liberális párti törvényhozói nem vettek részt az ülésen. Minderről a parlament plénumának is szavaznia kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?