Kínos: a PSD volt pénzügyminisztere egy éve még ellenezte a 40 százalékos nyugdíjemelést

A 40 százalékos nyugdíjemelést erőltető Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, Eugen Teodorovici alig egy éve még arra kérte pénzügyminiszterként a Dăncilă-kormányt, hogy ne emelje meg ilyen nagy arányban a juttatásokat.

Ennek bizonyítékát – egy dokumentumot – kedden hozta nyilvánosságra Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszter. E szerint Eugen Teodorovici 2019 októberében jegyzékben fordult a Dăncilă-kabinethez azzal a javaslattal, hogy „vizsgálja felül” a nyugdíjemelés 2020 szeptember elsejére beütemezett 40 százalékos emelését, amelyet egyébként a PSD által kezdeményezett törvény írt elő.

A jegyzéket az akkori pénzügyminiszter egy román kormánydelegációnak a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank képviselőivel lezajlott washingtoni találkozója után fogalmazta meg. Ezen a találkozón elhangzott, hogy a nyugdíjaknak a törvényben előírt mértékben történő megemelése csak a közberuházások drasztikus visszavágásával és a 3 százalékos költségvetési hiány 2021-es  túllépésével lehetséges. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank képviselői felhívták a román delegáció figyelmét ennek a kockázataira.

„A PSD-nek sem volt pénze 40 százalékos nyugdíjemelésre. A kezemben van az a dokumentum, amelyben a PSD-kormány elismerte, hogy csak szakaszosan lenne képes megemelni a nyugdíjakat” – jegyezte meg Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszter.

Kapcsolódók

Kimaradt?