A PSD ragaszkodik a 40 százalékos nyugdíjemeléshez

Elfogadta hétfőn a parlament két házának együttes munkaügyi szakbizottsága a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának azt a javaslatát, hogy szeptembertől 40 százalékkal nőjenek a nyugdíjak Romániában.

A testület a költségvetés kiigazításáról szóló, jelenleg hatályos sürgősségi kormányrendeletet módosította, amelyik csak 14 százalékos nyugdíjemelést ír elő. A szakbizottság emellett – szintén a PSD javaslatára – úgy módosította a jogszabályt, hogy a pedagógusok 2021 helyett már idén megkaphassák a bértörvényben előírt fizetésemelésüket.

A g4media.ro szerint a PSD azt szeretné, hogy a parlament két háza még ezen a héten együttes ülésen szavazzon a sürgősségi kormányrendelet hétfőn elfogadott módosításairól. Ha az megtörténik, az államfőnek joga van visszaküldeni a jogszabályt a parlamentnek, de meg is támadhatja az alkotmánybíróságon.

Mint ismert, a nyugdíjak 40 százalékos megemelése és a pedagógusok előrehozott bérnövekedése rendkívüli módon megterhelné a koronavírus-járvány miatt amúgy is túlfeszített állami költségvetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?