Elkezdték a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyeiút-szakasz felújítását

Elkezdték a munkálatokat a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei úton, a teljes útszakaszt felújítják. A Nyárádtő–Mikefalva–Dicsőszentmárton közötti 151B és 142 jelzésű megyei utak korszerűsítését uniós alapokból valósítja meg a Maros Megyei Tanács a 2014–2020 közötti Regionális Operatív Program keretében nyert támogatásból.

A felújítási munkálatokat szeptember első hetében kezdték el, csütörtökön pedig a vámosgálfalvi munkatelepen tartott sajtótájékoztatón ismertette a munkálatok menetét Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, és a kivitelező cég projektmenedzsere, Daniel Scurtu mérnök.

„Örvendek annak, hogy végre kint vannak a munkagépek a terepen, és elkezdtek dolgozni. Ez egy nagyon fontos beruházás Maros megye és különösen a Kis-Küküllő menti lakosok számára. Sokan használják ezt az útszakaszt napi ingázás során, és az elmúlt években sok panasz érkezett hozzánk az út állapotával kapcsolatban. Bár az uniós finanszírozási szerződést már 2018-ban aláírtuk, a munkálatok sajnos csak most kezdődhettek el, mivel a beruházásra kiírt versenytárgyalás eredményét megóvta az egyik pályázó cég, és a per miatt több hónapot késett a projekt kivitelezése” – magyarázta a csütörtöki sajtótájékoztatón Péter Ferenc.

A Maros Megyei Tanács elnöke kiemelte, nemcsak új aszfaltréteget húznak a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti útszakaszra, hanem átfogó korszerűsítési munkálatokat végeznek a teljes 24 kilométeres szakaszon.

„A földcsuszamlások miatt megrongálódott szakaszokon megerősítjük az út szerkezetét, két hidat és két vasúti átjárót fogunk felújítani, továbbá felújítjuk az út mentén lévő átereszeket, rendezzük az útkereszteződéseket 123-as mellékút csatlakozásánál. A projekt keretében korszerűsítjük az út mellett lévő autóbusz-állomásokat is, összesen 29-et, és egy 2,5 kilométeres szakaszon kerékpárutat is építünk a megyei út mellett. Ha elkészülnek a munkálatok, akkor ennek köszönhetően biztonságosabban és rövidebb idő alatt lehet majd megtenni a Dicsőszentmárton és Nyárádtő közötti távot” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

A kivitelező cég képviselője, Daniel Scurtu mérnök szerint sikerült a legjobb műszaki megoldásokat megtalálni arra, hogy megerősítsék azokat az útszakaszokat, ahol visszatérő problémát jelentettek a földcsuszamlások. A kivitelező projektmenedzsere azt is kiemelte, hogy a munkálatokat úgy ütemezték, hogy egy 16 kilométeres szakaszon már idén leterítik az első réteg aszfaltot.

„Átfogó és komplex projektet készítettünk, kiegészítő geológiai felméréseket is végeztünk, hogy minden felmerülő problémára megtaláljuk a lehető legjobb megoldást. Egy elég nagy, mintegy 2800 méteres szakaszon meg kell erősítenünk az út alapjait, mivel ez a rész egy földcsuszamlásos terület” – nyilatkozta a mérnök.

A projekt keretében jövő héten elkezdik a vámosgálfalvi híd felújítását. Emiatt az útszakaszon korlátozni fogják a három és fél tonnánál nagyobb járművek közlekedését, számukra alternatív útvonalat jelölnek ki.

A munkálatok kivitelezője a Dimex 2000 Company cég által vezetett cégtársulás, amelynek további tagjai az OPR Asfalt Kft, az Oblas Publicas Y Regadios Rt és az Explan Kft.

A felújítási projekt összértéke 141 984 801,06 lej, ebből a vissza nem térítendő uniós támogatás 135 470 899 lej, a megyei tanács hozzájárulása pedig 6 513 901 lej.

Kapcsolódók

Kimaradt?