Kiegészítették a Maros megyei kórházak és szociális intézmények költségvetését

A megyei önkormányzati testület csütörtöki rendes ülésén módosította Maros megye költségvetését belefoglalva a költségvetésbe a kormánytól kapott összegeket, amelyeket a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Maros Megyei Speciális Iskolaközpontok, a Maros Megyei Klinikai Kórház és a dicsőszentmártoni „Dr. Gheorghe Marinescu” Városi Kórház számára utalt a kormány az állami költségvetés-kiegészítés keretében – számolt be az intézmény sajtóosztálya.

A 2020-as állami költségvetés-kiegészítőből Maros megye 4.365.000 lejt kapott, ebből: 797.000 lejt a gyermekvédelmi rendszer szociális szolgáltatásainak a finanszírozására; 1.900.000 lejt a fogyatékossággal élő felnőttek állami központjainak finanszírozására; 1.688.000 lejt pedig a speciális oktatásban részt vevő sajátos nevelési igényű gyermekek jogaira.

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 2.697.000 lejt kapott személyzeti költségekre, a Maros Megyei Speciális Iskolaközpontok pedig 1.688.000 lejt, amelyből: 484.000 lejt a marosvásárhelyi 1-es számú Inkluzív Oktatási Központ, 685.000 lejt a 2-es számú Inkluzív Oktatási Központ, valamint 499.000 lejt a szászrégeni 3-as számú Inkluzív Oktatási Központ.

A költségvetés-kiegészítés keretében a Maros Megyei Klinikai Kórháznak  3.875.000 lejt utaltak a személyzeti kiadások fedezetére, valamint beszerzésekre és szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadásokra. A dicsőszentmártoni „Dr. Gheorghe Marinescu” Városi Kórház költségvetését 6.516.000 lejjel egészítették ki a béremelések fedezetére.

Jóváhagyták a szociális szolgáltatások fejlesztési stratégiáját

A tanácsülésen elfogadott határozatok közül több is a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot tevékenységét érintette. Két stratégiai dokumentumot is elfogadtak a megyei tanácsosok. Az egyik a szociális szolgáltatások fejlesztésére vonatkozik a 2021–2030-as időszakban, és a fogyatékossággal élő vagy nehéz helyzetben lévő felnőttek és gyermekek jogainak védelmét célozza. A másik jóváhagyott határozat a Szociális szolgáltatások éves cselekvési tervére vonatkozik. Mindkét dokumentum elérhető a megyei tanács honlapján.

Három további tanácshatározat a szászrégeni és a mezőcsávási rehabilitációs központok, valamint a holtmarosi gondozó és ellátó központ átszervezéséről rendelkezik. Ezek a módosítások főként az említett, korábban neuropszichiátriai rehabilitációs és helyreállítási központokként ismert intézmények átnevezését jelentik. A módosítások nem érintik a központok kedvezményezettjeinek számát vagy a számukra nyújtott szolgáltatások megváltoztatását.

Uniós pályázat a járvány ideje alatt vásárolt védőeszközök elszámolására

Június hónap folyamán a megyei tanácsosok jóváhagyták egy partnerségi szerződést a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, valamint a hozzá tartozó szociális intézményekkel a „Maros megyei bentlakásos központok védőfelszerelésekkel való ellátása a COVID – 19 egészségügyi krízis hatékonyabb kezelése érdekében” elnevezésű projekt kapcsán. A mai tanácsülésen elfogadták  a projekt költségvetését, valamint az elszámolásra benyújtott/ vagy a későbbiekben megvásárlandó eszközök listáját.

A projekt keretében olyan eszközök és védőfelszerelések költségeire lehet pályázni, amelyeket 2020. február elseje után, a koronavírus-járvány elleni küzdelem céljából vásároltak a szociális intézetek. A pályázat összértéke 11.868.151,04 lej héával. A projekt keretében elszámolandó kiadások listája megtalálható a megyei tanács honlapján a határozattervezet mellékleteként.

A pályázatot a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett kiírásra fogja benyújtani a megyei önkormányzat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?