banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megtámadta a kormány a gyerekpénz megduplázását az alkotmánybíróságon

Megtámadta a kormány az alkotmánybíróságon a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emelését előíró sürgősségi rendeletet elutasító törvényt, így ez még nem lép hatályba. Azaz egyelőre nem duplázódik a juttatás.

A G4media.ro által ismertetett óvás szerint a kormány többek között arra hivatkozva fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a törvény megszavazásakor nem volt kvórum a képviselőházban. Az Orban-kabinet emellett a lojális együttműködés elvének megszegésével vádolja a parlamentet, mert olyan lépésekre kényszeríti a kormányt, ami a költségvetési deficit növeléséhez vezet.

Mint ismert, a parlamentben elutasított – de jelenleg még hatályban lévő – sürgősségi rendelet szintén előírja a gyerekpénz megduplázását, ám az összeg növelése több szakaszban történik. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20 százalékkal nő a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer - január elsején és július elsején - szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs értékével nő a pótlék minden évben.

Kapcsolódók

Kimaradt?