Spanyolországban nagyot nőtt a munkanélküliségi ráta a második negyedévben

Spanyolországban 15,3 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a második negyedévben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

Az április-júniusi háromhónapos időszakban 55 ezerrel, 1,6 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma az első negyedévhez viszonyítva. Spanyolországban több mint 3,3 millióan voltak munka nélkül június végén, amikor a foglalkoztatottak száma 18,6 millió volt, mintegy egy millióval kevesebb mint az első negyedévben.

A hivatal által végzett aktív népességfelmérés rámutatott arra, hogy a kedvezőtlen adatok oka a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. A munkanélküliség a koronavírus-járvány miatt ugrott meg március második felében, miután bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot, amelynek következtében számos termelőágazat leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége is.

Az első negyedévben a munkanélküliségi ráta még 14,4 százalék volt. A spanyol kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, jövőre pedig 17,2 százalékra csökkenhet a munkanélküliség Spanyolországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?