Módosította a kormány az Első Ház programot

Módosította a kormány szerdai ülésén sürgősségi kormányrendelettel az Első Ház (Új Otthon) programot. Eszerint két maximális összeget határoztak meg, amely után az állam garanciát vállal a kedvezményes kölcsönnél. 

Az egyik maximális összeg 140 ezer euró. Ebben az esetben a maximum 140 ezer euróért vásárolt lakásnak új építésűnek kell lennie, vagyis nem lehet több öt évesnél. Az állami garancia a felvett kölcsönnél maximum 60 százalékos lehet, ez az arány a lakás adásvételi árának maximum 85 százalékát jelenti. Ebben az esetben a vásárlónak minimum 15 százalékos önrésszel kell rendelkeznie, azaz az adásvételi ár 15 százalékát neki kell állnia. 

Az állam csak azon összeg után vállal garanciát, amennyit az ingatlan értékbecslésekor megállapítanak. Ha az adásvételi ár ennél magasabb, a különbözet értékét a vásárlónak kell állnia. Például: ha szeretnék vásárolni egy 110 ezer eurós házat, de az felmérés során megállapítják, hogy az ingatlan 90 ezer eurót ér, a 20 ezer eurós különbözetet nekem kell előteremtenem, azaz ezt az összeget nem fedezhetem az Első Ház programban nyújtott kölcsönnel. 

A másik maximális összeg továbbra is 70 ezer euró. Ebben az esetben nem kell kötelezően a lakásnak új építésűnek lennie. Az állami garanciavállalás itt a lakás adásvételi árának 95 százalékát teszi ki, ez azt jelenti, hogy a vásárlónak csak 5 százalékos önrésszel kell rendelkeznie. Ebben az esetben is áll, hogy az állam csak azon összeg után vállal garanciát, amennyit az ingatlan értékbecslésekor megállapítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?