Szállításügyi miniszter: tíz év alatt 73 milliárd euróra van szükség az infrastuktúra fejlesztéséhez

A következő 10 évben 73 milliárd euróra lenne szükség a beruházások biztosítására a romániai szállítási infrastruktúrában – jelentette ki Lucian Bode szállítási miniszter szerdán.

A tárcavezető sajtótájékoztatón mutatta be a 2020–2030-as időszakra vonatkozó beruházási tervet, amely szerves része a gazdaság újraindítását célzó kormányprojektnek.

„Stratégiánk két pilléren nyugszik: a masszív befektetések az egyik – itt 73 milliárd euróra van szükség 2020 és 2030 között –, a másik pedig a strukturális politikák, amelyek alátámasztják a beruházások hatékonyságát” – mondta a miniszter.

A legnagyobb összegre (36,93 milliárd euróra) a közúti infrastruktúrában van szükség, a vasúti infrastruktúrában 19,16 milliárd euróra, a metró infrastruktúrájába 8,8 milliárd eurót kell befektetni (7,8 milliárd eurót Bukarestben és 1 milliárd eurót Kolozsváron), a vízi szállításba 4,46 milliárd eurót (2,06 milliárd eurót a folyami kikötőkbe, 1,33 milliárd eurót a tengeri kikötőkbe és 1,07 milliárd eurót a Dunán és a hajózható csatornákon megvalósításra váró beruházásokba), a légi szállításba pedig 3,05 milliárd eurót.

A szállítás ágazatának, amely hozzásegíti Romániát, hogy a fogyasztáson alapuló gazdasági modellről átálljon a beruházások ösztönzésén alapuló modellre, a jelenlegi 0,6 százalék helyett a GDP 2 százalékát fogják évente kiutalni – mutatott rá Bode.

„Ezzel még nem garantált a projektek megvalósítása. Előbb meg kell oldanunk strukturális problémákat, amelyek az idők folyamán felgyűltek és felelősek a gyenge megvalósítási kapacitásért. Fontos, hogy minden projektet a megfelelő minőségben kivitelezzenek” – állította a miniszter.

Bode szerint növelni szeretnék a megvalósíthatósági és műszaki tanulmányok minőségét, hatékonyabbá tenni az együttműködést az engedélyeket kibocsátó intézményekkel, gyorsítani akarják az óvások megoldását, és megfelelő módon felügyelni a projektek kivitelezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?