Megyeközi összefogással fejlesztenék a Kelemen-havasok térségét

A Kelemen-Gyergyói Közösségi Fejlesztési Társulás kezdeményezésére a múlt hét végén került sor az első találkozóra azokkal a szakértőkkel és önkormányzati képviselőkkel, akik vállalták, hogy részt vesznek a Kelemen-havasok Zonális Rendezési Tervének (PUZ) kidolgozásában.

A stratégiai dokumentum elkészítése lehet az alapja a Maros, Hargita, Beszterce-Naszód és Suceava megyék egy részét magába foglaló hegyvidéki térség gazdasági fejlesztésének. 

A Zonális Rendezési Terv jogi keretet biztosít majd arra, hogy le lehessen állítani azokat az építkezéseket, amelyek negatívan érintenék a hegyvidéki térséget, illetve a dokumentum közös fejlesztési alapot nyújt majd a Kelemen-havasok összes településének, kiemelt figyelmet fordítva az övezet idegenforgalmi fejlesztésére.

A Maros Megyei Tanácsot a múlt heti találkozón Alexandru Cîmpeanu, a Maros Megyei Tanács alelnöke és Adina-Gabriela Popescu főépítész képviselte. „Egy területrendezési tervet dolgozunk ki erre a több megyét magába foglaló térségre, és remélem, hogy ez a Zonális Rendezési Terv már rövid időn elkészül, és egységes szabályok betartását teszi majd kötelezővé a Kelemen-havasok térségében. Ez a dokumentum egy munkaeszköz, amely alapján el lehet kezdeni a térség fejlesztését úgy, hogy közben a biodiverzitás se sérüljön. A terület ugyanis egy nemzeti parkot is magába foglal, ezért minden fejlesztésnek tekintettel kell lennie a védett területekre vonatkozó törvényi előírásokra” – emelte ki Alexandru Cîmpeanu alelnök.

A Zonális Rendezési Terv elkészítésének becsült költsége 74 000 lej, amely magában foglalja a szükséges dokumentumok összeállítását, valamint a partnerségben lévő önkormányzatok részvételét rendezvényeken, amelyek turisztikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi témájúak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?