Mezőgazdasági miniszter: közel 35 ezer gazdának okozott kárt az aszály

Több mint 34 ezer gazda által megművelt összesen mintegy 1,16 millió hektárnyi termőterületet sújtott a szárazság Romániában. A kártérítések kifizetését szeptember elejére ígéri a kormány.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott, az összesített adatok szerint összesen 34.647 gazdának okozott kárt az aszály, amely 1.168.000 hektárnyi termőterületet érintett.

Mint mondta, elkészült a kártérítésekről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete, és az Európai Bizottságot is értesítették a támogatási tervről. A miniszter szerint szeptember elején kapják meg a pénzt a gazdák.

Adrian Oros hozzátette, a búza és a rozs esetében hektáronként 925 lej kártérítést adnak, a tritikáléra 805 lej, az árpára 912 lej, a sörárpára 951 lej, a zabra 772 lej, a repcére pedig 1002 lej igényelhető hektáronként.

Összesen 1,15 milliárd lejt szán a kormány kárpótlásokra, az igényléseket augusztus 14-étől kezdődően lehet benyújtani a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeihez. "A kifizetés is az APIA-n keresztül történik majd, mert nagyon jó az adatbázisuk, ők a legobjektívebbek" - fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?