Májusban nőtt a munkanélküliségi ráta

Májusban 5,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, amely legutóbb három évvel ezelőtt volt ilyen magas - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

Áprilisban 4,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, amely február óta folyamatosan nőtt, akkor 3,9 százalék volt. A statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 463 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 432 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 352 ezerhez mérten. 

A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékos volt, 2,1 százalékponttal magasabb, mint a nők 4 százalékos aránya. A 25-74 évesek körében 4,2 százalék volt az állástalanok aránya. 

A munkaügyi minisztérium legutóbbi, június 26-i adatai szerint a koronavírus-járvány miatt 141 664 munkaszerződés volt felfüggesztve, a járvány csúcsidőszakában ez a szám elérte az 1 milliót is. A felfüggesztett munkaszerződéssel rendelkezők nem tartoznak a munkanélküliek sorába.

A szaktárca utoljára május végén közölte, hogy a koronavírus-járvány kezdete, március közepe óta hány munkaszerződést szüntettek meg a különböző ágazatokban, ezek száma elérte a 429 585-öt. A válság leginkább a feldolgozóipart, a kiskereskedelmet és az építőipart érintette, mindegyik ágazatban 65-76 ezer között volt a megszüntetett munkaszerződések száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?