banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Helikopter-leszállópálya létesül a Kolozs megyei kórház mellett

Megszavazta a Kolozs megyei tanács, hogy a Trefort (Victor Babes) utcában helikopter-leszállópálya létesüljön a tervezett regionális transzplantációs központ helyszínén - olvasható a Kolozs megyei RMDSZ közleményében. 

Jelenleg a mentőhelikopterek csak a kolozsvári nemzetközi repülőtéren landolhatnak, amely hozzávetőleg 9 kilométerre található a város központjától és onnan közúton mentőautóval szállítják a súlyos betegeket a sürgősségi kórházba. 

„Régi tervünk válhat valóra azzal, hogy végre az észak-nyugati régiót kiszolgáló, zsibói bázis helikoptere a város központjában, a kórházak közelében landolhat. A mentőhelikopter közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti és sürgősségi ellátása” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. 

Zöld út a kórházi fejlesztéseknek

A Kolozs megyei tanács jóváhagyta a járványkórház, a rehabilitációs- és tüdőkórház korszerűsítésére vonatkozó beruházások műszaki-gazdasági mutatóit. Az elfogadott határozat értelmében a járványkórház alagsori ügyeleti helyisége újul meg, amelynek összértéke 604 ezer lej.

Továbbá a rehabilitációs kórház két gyógykezelési medencéjét korszerűsítik, a munkálatok értéke megközelítőleg 258 ezer lej, valamint a radiológiai és angiográfiás laboratóriumot 973 ezer lejből. A tüdőkórház I-es pavillonja új, korszerű felvonóval bővül, a fejlesztés tervezett költségei 612 ezer lejre rúgnak. 

„A beruházások célja a három egészségügyi intézmény infrastruktúrális feltételeinek javítása, az ellátás színvonalának és a szolgáltatások minőségének növelése. A munkálatokat a Kolozs megyei tanács költségvetéséből és a kórházak saját bevételeiből fedezik. Az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk az egészségügyi fejlesztésekre, közel 80 millió lejt irányoztunk elő erre a területre beleszámítva az elnyert európai uniós alapokat is”  – nyilatkozta Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?