Miniszter: ha marad a jelenlegi fertőzöttszám, nem nyitnak ki az éttermek belső termei

A hét végén dönt a kormány arról, engedélyezi-e a vendéglők belső termeinek megnyitását - mondta kedd este a Digi24 hirtelevíziónak a gazdasági miniszter. Virgil Popescu hozzátette, ha marad a jelenlegi fertőzöttszám, az éttermek július elsejétől továbbra is csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket. 

Az utóbbi napokban megugrott Romániában az új esetek száma, hétfő és kedd volt az a nap, amikor a regisztrált új betegek száma nem haladta meg a 300-at. A lakosságnak meg kell értenie, hogy az elővigyázatossági szabályokat be kell tartani - mondta a tárcavezető.

Hozzátette, az egészégügyi minisztérium kielemzi a számokat, és ennek függvényében dönt a kormány a hét végén arról, hogy engedélyezik-e az éttermek belső termeinek megnyitását. "Nem tudok ígérni semmit. A lakosságnak meg kell értenie, hogy a lazításokra csak úgy kerülhet sor, ha betartják a szabályokat" - mondta a tárcavezető. 

Tapasztalata szerint a legutóbbi lazítások óta a lakosság már nem tartja tiszteletben a védekezéshez elengedhetetlen előírásokat. "Ha a dolgok így haladnak, nem hiszem, hogy az egészségügyi minisztérium jóváhagyja az újabb lazításokat. Ha ez így lesz, várni fogunk két hetet, hogy lássuk, hogyan alakulnak a dolgok" - magyarázta Popescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?