IMM Invest: több ezer kérést hagytak jóvá a bankok

Több mint 58500 vállalkozás nyújtott be kérést eddig a kis- és középvállalatoknak nyújtott kedvezményes hitelprogramba, a 22 partnerbank pedig körülbelül 5 ezer kölcsönt hagyott jóvá - tájékoztat a Kis- és Középvállalkozások Állami Garanciaalapja. 

A garancialap azt követően reagált, hogy a média néhány nappal ezelőtt arról tájékoztatott: a hitelprogram lebonyolítása nehézkes, mivel a beérkezett több mint 50 ezer hitelkérelem közül csak nagyon keveset vizsgáltak meg a programban résztvevő bankok és csak pár hitelt hagytak jóvá. Elemzők arra figyelmeztetettek, hogy a vállalkozásoknak most van szükségük támogatásra, a hitelprogram célja pedig nem teljesülhet, ha a hitelek folyósítása nagyon elhúzódik.

A parlament megkétszerezte a keretet 

A parlament szerdán megkétszerezte a koronavírus-járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalatok (kkv) rendelkezésére bocsátott kedvezményes hitelprogram keretét, amelyet az eddigi 15 milliárd lejről 30 milliárd lejre emelt.

A hitelprogramot a kormány indította április közepén egy sürgősségi kormányrendelettel, amely most került a képviselőház asztalára. A parlament alsóháza - amely ügydöntő jogkörrel rendelkezett ebben az esetben - 308 támogató szavazat és két tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.

A beruházásra igényelhető, 2 millió euróig terjedő, 72 hónapos maximális futamidejű hitelt 80 százalékban garantálja az állam, a háromhavi bankközi kamatlábat plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget pedig 100 százalékban a költségvetésből fedezik. 

A forgóeszközökre és bérfizetésre a középvállalkozások 1 millió euróig, a kisvállalkozások 200 ezer euróig, a mikrovállalkozások pedig 100 ezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. Előbbiek hitelgaranciáját 80 százalékban, a mikro- és kisvállalkozásokét pedig 90 százalékban fedezi az állam. A pénzügyminisztérium eredeti számítása szerint mintegy 40 ezer kkv számára teszik lehetővé ezáltal, hogy túlélje a koronavírus-válságot.

Cîţu reagált

A parlament döntését részben üdvözölte Florin Cîţu pénzügyminiszter, aki szerint ezzel a törvényhozói testületben többséggel rendelkező ellenzéki szociáldemokraták elismerték a program hasznosságát. Ugyanakkor bírálta a szociáldemokratákat, hogy nem indokolták meg a hitelprogram keretének növelését, hiszen az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a módosítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?