Megduplázta a parlament a kkv-knak adott kedvezményes hitel garanciakeretét

Tizenöt milliárd lejről 30 milliárd lejre növelte a parlament a kis- és középvállakozásoknak nyújtott kedvezményes hitelprogram állami garanciakeretét - a képviselőház döntő házként szavazott szerdán erről a módosításról.

A parlament azt az RMDSZ-es módosítást is elfogadta, miszerint a kérelmezőnek 14 napon belül választ kell kapnia arról, felveheti-e a hitelt vagy sem. A módosításra azért volt szükség, mert a kormány rendelete nem írt elő erre vonatkozóan határidőt.

Az IMM Invest keretében a vállalkozások államilag garantált és kamattámogatott bankhitelt vehetnek fel. Kétféle hitelt lehet kérni: működési költségekre vagy pedig beruházásokra. A mikrovállalkozások és kis cégek számára az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknek pedig 80 százalékos az állami garancia aránya. 

A felvett hitelekre idén a kamatot teljesen az állam fedezi. A hitelt 36-72 hónapra lehet igényelni. A háromhavi ROBOR plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget 100 százalékban a költségvetésből fedezik. 

Amennyiben valamelyik bank elutasítja a hiteligénylést, a vállalkozó egy másik bankhoz fordulhat. A kedvezményes hitelek fedezetéül az Európai Bizottság által jóváhagyott 3,1 milliárd eurós támogatást használják fel. 

Kapcsolódók

Kimaradt?