Parlamenti bizottság: nem jár börtön a százezer eurónál kisebb adócsalásért

Megszavazta kedden a képviselőház jogi bizottsága azt a törvénymódosítást, miszerint a 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül.

A testület ugyanakkor elfogadott egy olyan módosító javaslatot is, miszerint egyáltalán nem szabnak ki büntetést adócsalás miatt, ha az érintett a nyomozás során vagy az ügy bírósági szakaszában - a jogerős ítélet kimondásáig - megtéríti az okozott kárt, kiegészítve az összeg még 20 százalékával.

Az adócsalás megelőzését és visszaszorítását szolgáló 2005/241-es törvényt módosító jogszabály egy alkotmánybírósági döntés nyomán került vissza a parlamentbe. A törvényt eredetileg 2018. december 19-én fogadta el az alsóház, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 93 törvényhozója azonban alkotmányossági kifogást emelt ellene.

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman bírálta a bizottságban elfogadott tervezetet, hangsúlyozva, hogy "a PSD zöld utat ad az adócsalók amnesztiában részesítésének". Hozzátette, amennyiben a szociáldemokraták tervezete átmegy a képviselőház plénumán is, a PNL minden alkotmányos eszközt felhasznál majd, hogy ne léphessen érvénybe a jogszabály.

A tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként tárgyalja.

Kimaradt?