Iohannis a „megbízható” politikai erők és az üzleti szféra támogatását kérte

Románia jövőjét az innovációra, versenyképességre és a szállítási, energetikai és egészségügyi ágazatban eszközölt nagy beruházásokra kell alapozni az elkövetkező években – fejtette ki Klaus Iohannis államelnök, aki a „megbízható” politikai erők és az üzleti szféra támogatását kérte az alkalmazottak és a vállalkozók bizalmának növelése érdekében.

A terv egészséges gazdasági elveken nyugszik, amelyek fenntartható jólétet fognak eredményezni – mutatott rá Iohannis a Cotroceni-palotában tartott nyilatkozatában.

„Sajnálatos módon az előző kormányok olyan számlát hagytak ránk, amely jelentősen csökkenti a beavatkozási terünket. Emiatt arra koncentráljuk erőinket, hogy lehívjunk minden lehetséges támogatást, beleértve a pénzügyi támogatásokat, amelyek kidolgozásán az Európai Bizottság jelenleg tevékenykedik. Az elkövetkező időszak prioritásai tehát az állampolgárok egészségének megóvása és a gazdaság újraindítása” – mondta.

Hozzátette: nincs olyan gazdasági ágazat, amelyet nem sújtott kisebb vagy nagyobb mértékben a koronavírus-járvány. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy folytatni kell a közigazgatás digitalizálását, amely a járvány idején indult meg gyorsabb ütemben.

Az államelnök leszögezte azonban, hogy Románia esetében nem lehet szó a gazdaság nulláról való újraindításáról, tekintve, hogy az utóbbi hónapokban az nem állt le teljesen; az építkezési ipar és az infrastruktúra ágazata teljes kapacitással működött, ezzel magyarázható az első negyedévben regisztrált gazdasági növekedés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?