banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Nőtt a nettó átlagbér márciusban, de nem mindenhol

92 lejjel 3294 lejre nőtt a nettó átlagbér márciusban, ez 2,9%-kal több, mint egy hónappal korábban, és 7,1%-kal nagyobb, mint 2019 márciusában volt - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatsorából.

A legjobban az informatikusok kerestek, ők átlagosan 8289 lejt vittek haza, a leggyengébben a vendéglátóiparban fizettek, ott 1605 lej volt a nettó átlagbér. 2020 márciusában az országos bruttó átlagbér 5386 lej volt, 143 lejjel (+2,7%) több, mint egy hónappal korábban.

Márciusban a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mint egy hónappal korábban, mert különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (negyedéves/éves prémium, húsvéti báránypénz, stb.) kaptak az alkalmazottak, de bizonyos szektorokban az is közrejátszott, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfelé elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben - 20,9%-ban - a biztosítások és nyugdíjalap-kezelés területén, a dohányiparban (18,3%), szénbányászatban, a földgázkitermelésben, a kőolajtermékek gyártásában, a kohászati iparban, és a pénzügyi tranzakciók terén nőtt a nettó átlagbér.

Volt, ahol csökkent

Márciusban néhány ágazatban csökkent februárhoz képest a nettó átlagbér. Ennek magyarázata a többi között a tevékenység megszakítása, a kényszerszabadságok és az alacsonyabb bevételek okozták. A nettó átlagbér legjelentősebb csökkenését (9,9%) a vendéglátóiparban regisztrálták.

Az állami szektorban, az előző hónaphoz viszonyítva, enyhén csökkent a nettó átlagbér, a tanügyben 2,2%-os a közigazgatásban pedig 0,4%-os visszalépést regisztráltak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?