Ismét megkérdezték a pénzügyminisztert, nőni fognak-e a nyugdíjak szeptembertől

Minden a költségvetés helyzetétől függ - reagált a pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogy nőni fognak-e szeptembertől a nyugdíjak. Florin Cîţut a Realitatea Plus műsorában kérdezték arról, mi lesz a negyven százalékos nyugdíjemelés sorsa idén.

Cîţu elmondta, az idei költségvetés elkészítésekor számoltak a szeptemberi nyugdíjemeléssel, ám minden attól függ, milyen teher nehezedik a büdzsére ősszel. "Két hónappal ezelőtt még nem tudtuk, hogy 6,7 százalékos költségvetési hiánnyal kell jelenleg szembenéznünk. A hiányt finanszírozni kell" - mondta a miniszter.

Hozzátette, jelenleg nincs értelme a nyugdíjemelés kérdését feszegetni, hiszen a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor nem vettek el pénzt az erre elkülönített összegekből. Hangsúlyozta, be kell azonban látni, hogy a járvány okozta helyzet hatalmas terhet ró a büdzsé kiadási oldalára, így a befektetések, a fizetések finanszírozása is kérdéses.

A miniszter elvetette azt az ötletet, hogy növeljék az adókat és a járulékokat. Meglátása szerint ez végzetes hiba lenne, hiszen a gazdaság beindítása a cél. Az adócsökkentést szintén nagy baklövésnek nevezte, hiszen a költségvetésnek bevételre van szüksége. Cîţu szerint az adók és illetékek terén nem lesz változás.

A Ziarul Financiar tájékoztatása szerint amennyiben nem halasztják el a szeptemberi negyven százalékos nyugdíjemelést, illetve a gyermeknevelési pótlék megduplázását, a költségvetési hiány elérheti a 11 százalékot. Ebben az esetben a kormánynak közel 155 milliárd lejre lesz szüksége, hogy finanszírozni tudja a kiadásokat. Ezt a hatalmas hiányt a jegybank segítségével sem lehet fedezni, így ebben az esetben elkerülhetetlen lesz például a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni feltételekhez kötött kölcsönért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?