Hatalmas állami hitelt kap az Adidas csoport

Több mint kétmilliárd euró hitelt kap a német államtól a koronavírus-járvány miatti nehézségek áthidalására a világ egyik legnagyobb sportszergyártója, a német Adidas csoport, a megállapodást kedden jelentették be.

A vállalat közleményében kiemelte, hogy a koronavírus terjedése miatt leálltak a nagy-, és kiskereskedelmi forgalomból származó bevétel 60 százalékát biztosító piacok. A saját üzletek és a partnerek által üzemeltetett boltok már negyedik hete szinte kivétel nélkül mind zárva tartanak Európában, Észak-Amerikában, a nagy feltörekvő országokban és az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Ezért a pénzügyi rugalmasság, vagyis a fizetőképesség erősítésére egy sor további intézkedés mellett egy 3 milliárd eurós hitelkeretről is gondoskodni kellett. A német állami fejlesztési bank (KfW) 2,4 milliárd euróval, több bank – köztük az UniCredit, a Bank of America és a Citibank – pedig közösen további 600 millió euróval járul hozzá a kerethez.

A szükség szerint rugalmasan hozzáférhető forrás 15 hónapig, 2021 júliusáig áll rendelkezésre. A német állam nem jut tulajdonrészhez a hitel fejében. Az esetlegesen lehívott részleteket a lehető leggyorsabban, piaci feltételek alapján fizetik vissza.

A társaság azt is vállalta, hogy a hitelkeret hozzáférési ideje alatt nem fizet osztalékot a részvényeseknek. Arról is döntöttek, hogy leállítják sajátrészvény-vásárlási programjukat, és az igazgatóság tagjai az idén lemondanak a javadalmazásuk 65 százalékát kitevő bónuszról.

Bírálatok

A koronavírus-járvány egészséges vállalkozásokat is komoly kihívások elé állít – emelte ki a közlemény szerint az Adidas és a Reebok márkát összefogó csoport igazgatótanácsi elnöke, Kasper Rorsted. A világszerte 60 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 23,6 milliárd euró bevételt ért el, ami nyolc százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, az adózás utáni nyereség 12 százalékkal 1,91 milliárd euróra emelkedett.

A társaságot széles körben bírálták Németországban, amiért élni kívánt a szövetségi kormány egyik válságkezelő csomagjával bevezetett kedvezménnyel, miszerint a koronavírus-járvány miatt legalább szeptemberig fel lehet függeszteni az ingatlanbérleti díjak fizetését. A felháborodás miatt visszakoztak, továbbra is fizetik az üzlethelyiségek bérleti díját.

Kapcsolódók

Kimaradt?