Az állami vállalatok alkalmazottait is kényszerszabadságra küldik

Az állami, illetve az állami tőkéjű önálló ügyvitelű vállalatok alkalmazottait is fél hónapos kényszerszabadságra küldi a kormány - erről Violeta Alexandru munkaügyi miniszter számolt be. 

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kormány elfogadja erre vonatkozó rendeletét, a többi között az állami vasútak, a Román Posta, az Electrica, a Nuclearelectrica, a Transgaz, a Romgaz, az állami kézben lévő erőművek, szénbányák, a Román Nemzeti Bank alkalmazottai felváltva kényszerszabadságra mennek. A teljes lista az érintett intézményekről, vállalatokról itt böngészhető. 

 

Mint arról már beszámoltunk, Ludovic Orban miniszterelnök szerda este a B1 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta: kabinetje már eldöntötte, hogy a közalkalmazottak felváltva fognak kényszerszabadságra menni. Kifejtette, hogy az elvi döntés megszületett, jelenleg a részleteket pontosítják, és hamarosan elfogadnak egy sürgősségi kormányrendeletet. Hozzátette: a jogszabály vonatkozik majd a központi és a helyi közigazgatásra, valamint azokra az állami intézményekre is, amelyek a parlament alárendeltségébe tartoznak. A munkaügyi miniszter a listát kiegészítette az állami, illetve az állami tőkéjű önálló ügyvitelű vállalatokkal.

Nem esnek a rendelet hatálya alá azok a közintézmények, amelyeknek tevékenysége nélkülözhetetlen a járvány elleni küzdelemben. A miniszterelnök közölte: minden érintett intézményben két csoportra osztják az alkalmazottakat, egyik felük 15 napig biztosítja a működést, a másik csoport erre az időre kényszerszabadságra megy, majd 15 nap múlva cserélnek, és azok dolgoznak, akik az első szakaszban kényszerszabadságon voltak. A kényszerszabadságon lévő dolgozók a bérük 75 százalékát kapják meg. A kormányfő szerint az intézkedést azért vezetik be, hogy ezzel is akadályozzák a járvány terjedését.

Virgil Popescu gazdasági miniszter szintén a B1 csatornának azt mondta, hogy az intézkedésnek költségmegtakarítási vonzata is van, hiszen a kényszerszabadságon lévő közalkalmazottak két hétig nem fognak különböző pótlékokat sem kapni, amelyek igencsak megemelik az alapbérüket. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a versenyszféra szolidaritását kérték, így az a természetes, ha a közszférában dolgozók is szolidaritásról tesznek bizonyságot.

A versenyszférában a munkáltatók március közepétől több mint egymillió dolgozó munkaszerződését függesztették vagy bontották fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?