Állattenyésztő gazdák: bárányok vannak, csak legyen kinek eladni

Koronavírus-járvány ide, kijárási tilalom oda, a húsvéti hagyományokat nem lehet parancsszóra teljesen felrúgni. A feltámadás ünnepére vágósúlyba kerültek a kisbárányok, a tenyésztők és kereskedők ugyanúgy kínálják az ünnepi asztalra szánt bárányhúst, mint más években. Kérdés, hogy a március 23-án bevezetett kijárási tilalom, vagy a vásárlók esetleges önmérséklete miképpen befolyásolja majd a forgalmat.

Kínálat van a bárányhúsból, de a szükségállapot és a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú óvintézkedések miatt bizonytalan, hogy lesz-e kereslet is – mondta Szatmári Pál, aki az Arad megyei Kisiratoson gazdálkodik, s évtizedek óta foglalkozik birkatenyésztéssel is. „Bárányok vannak, csak legyen, kinek eladjuk” – sóhajtott.

A nyugati kereszténység húsvétja előtt nem olyan nagy a kereslet, mint az ortodox – vagy, ahogy az erdélyi magyar közbeszéd mondja: román – húsvétkor. Bár ez is tájegységenként változó. Míg Székelyföldön hagyománya van a bárányhús fogyasztásának a feltámadás ünnepén, az alföldön a magyarság körében a húsvéti sonka és a piros tojás az ünnepi étel. A bárány, főleg a töltött bárány itt inkább a románság menüjének alapja – ezt erősítette meg Szatmári Pál is: „Általában a román, az ortodox húsvétkor megy jobban, de magyar, katolikus húsvétra is tudtunk eladni. A piac nincs bezárva… Majd meglátjuk, akkor tudunk többet mondani.”

A bárányhús árát még a tenyésztő sem tudta megjósolni – azt majd a kereslet dönti el. „Tavaly-tavalyelőtt 25 lej volt kilója, levágva, megnyúzva. Hogy most mennyi lesz, nem tudom pontosan megmondani, azt a piac dönti el. Volt, hogy nem tudtuk eladni felét se, máskor meg nem volt már, mit eladni, annyira keresték” – idézte fel.

Most két hónaposak, nyolc hetesek a bárányok, de természetesen nem mind egyformák. „Van hat kilóstól tizenhat kilósig, már úgy értem, megnyúzva. Amelyik nagyon kicsi, azt kár levágni, mert csak elpazaroljuk a húst. Legalább hét-nyolc kiló legyen megnyúzva, belsőséggel, fejjel együtt – az a jó” – mondta a gazda.

Arad még megyében a március 16-án kihirdetett szükségállapot előtt felfüggesztették a heti vásárok, a bolha- és az autópiacok működését, de az élelmiszerboltok és az élelmiszerpiacok, illetve azok tej- és húscsarnokai nyitva tarthatnak, természetesen a szigorú járványügyi előírások betartásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?