Járványkezelésre csoportosították át Sepsiszentgyörgy költségvetésének egy részét

Első alkalommal tartott online tanácsülést Sepsiszentgyörgy önkormányzata, amelyen különböző összegeket csoportosítottak át a város költségvetésében, számolt be hétfői videó-sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester. 4,3 millió lejjel egészítették ki a város idei költségvetését, ennek az összegnek egy részét a koronavírus-járvány megelőzésére, másik részét pedig különböző munkálatokra költik. 

Antal Árpád elmondta: a 4,3 millió lejes költségvetés-kiegészítésből 3,5 millió lejt költenek regionális fejlesztési pályázatokból elnyert munkálatokra, így az Állomás negyedi tó és környéke átalakítására, a Berde Áron Líceum udvarának rendezésére, Szépmezőn óvoda és bölcsőde építésére, a 7-es számú óvoda lebontására és az Orbán Balázs utcai új óvoda építésére, a Csíki negyedi és szépmezői sportpályák építésére. 

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nemrégiben írta alá hat uniós pályázat finanszírozási szerződését, amelyek összértéke mintegy 30 millió lej. Ezek megvalósítására hamarosan elindítják a közbeszerzési eljárást, mondta a polgármester. 

Elvettek a kultúrától, átcsoportosították a járvány megelőzésére

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: a szükségállapot miatt beláthatatlan ideig elmaradnak a kulturális rendezvények, bezárták a sepsiszentgyörgyi kulturális intézmények javarészét és kényszerszabadságra küldték az alkalmazottakat. Ezek fenntartására az év elején elkülönített összegek egy részét átcsoportosították. 

Mivel idén elmaradnak a Szent György napok, a Kónya Ádám Művelődési Ház költségvetését 1,1 millió lejjel, a Tamási Áron Színház büdzséjét 487 000 lejjel, az Andrei Muresanu Színház költségvetését pedig 168 000 lejjel csökkentették. Emellett idén várhatóan elmarad a Székely Vágta, és nem sikerül megvalósítani a Diákok Éve programsorozat egy részét sem, ezért az ezek támogatására szánt 500 000 lejt is átcsoportosították.

Ezekből az összegekből 800 000 lejt költenek a Sepsiszentgyörgyön intézményes karanténban lévő személyek költségeinek fedezésére, 586 000 lejt járványmegelőzésre, de további 2,8 millió lejes alapot hoztak létre a későbbiekben felmerülő koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadásokra. 

Az átcsoportosított összegekből 700 000 lejt fordítanak sepsiszentgyörgyi utcák javítására, amelyek ezekben a napokban is zajlanak, többek között a Kós Károly-, Andrei Saguna-, Ág-, Puskás Tivadar-, Sport-, Domb-, Benedek Elek-, Erege és Szarvas utcákban. Ugyanakkor 482 000 lejjel egészítették ki a város köztisztaságára szánt költségvetést, valamint zajlik a városhoz tartozó Kilyén és Szotyor közvilágításának felújítása, illetve a tavaszi munkálatok a zöldövezetekben, parkokban. 

A Maszol kérdésére Antal Árpád elmondta: a korábban civil szervezeteknek meghirdetett kulturális pályázati támogatások már a szerződéskötés fázisában vannak, ezért a programot nem állítják le, viszont felfüggesztik a szerződések megkötését. Hozzátette: megvárják, míg lejár a szükségállapot, szerződést kötnek azokkal a pályázókkal, akik változatlan körülmények között meg tudják valósítani programjukat, a megmaradt pénzeket majd átcsoportosítják és újra meghirdetik a pályázatot. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?