Házhozszállítással látnák el jó minőségű élelmiszerrel Hargita megye lakosságát

A hagyományos helyi termékek házhozszállításán dolgozik Hargita Megye Tanácsa. A hivatal a házhozszállítás megszervezésével szeretné biztosítani, hogy húsvéti időszakkal kezdődően helyben termelt, minőségi élelmiszerrel lássák el a lakosságot. A Hagyományos és Helyi Termékek Húsvéti Vására és Kiállítása a megszorító intézkedések miatt idén elmarad, a termelők portékái azonban megvásárolhatók. Minderről Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője és Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke számolt be.

Cilip Árpád elmondta: a termelők nagy része számít az évente több alkalommal megrendezett vásárokra és több terméket előkészít, gyárt ezekre az alkalmakra. „Ezek a termelők el tudják látni Csíkszeredát és környékét megfelelő minőségű élelmiszerekkel” – fogalmazott. A szakember kihangsúlyozta, hogy szeretnének a termelőknek egységes felületet biztosítani a szekelytermek.ro oldalon, ahol az online rendelést is szeretnék lehetővé tenni.

Jelenleg minden honlapon megjelenő termelővel lehetőség van közvetlenül felvenni a kapcsolatot. A termelőknek ugyanakkor át kell szervezniük a tevékenységüket úgy, hogy házhozszállítást is vállalni tudjanak. A fejlesztési ügynökség összeállította azoknak a termelőknek a körét, akik akár hétfőtől vállalni tudják a lakóhelyük környékén a házhozszállítást. Cilip Árpád kiemelte: a termelők nagy részének jelentős mennyiségű készlete halmozódott fel, hiszen már két alkalommal elmaradt a hagyományos termékek havi rendes vására is, ahogy most nem tudják megszervezni a húsvéti vásárt sem.

Becze István kiemelte: a piacra jutás, a termékek értékesítése most a legfőbb megoldandó feladat. Példaként említette a kászoni juhtenyésztők gyors reagálását, akik rövid időn belül megszervezték a húsvéti bárányhús házhozszállítását. Becze István szerint a jelenlegi helyzetben kiemelt fontossága lesz a helyben megtermelt jó minőségű mezőgazdasági termékeknek. A szakember úgy fogalmazott, hogy „húsvét után is folytatódik az élet és a következő két-három hónap még biztosan kritikus lesz, és azt szeretnénk, hogy a helyi termelők megerősödjenek és ők lássák el a környéket jó minőségű élelmiszerrel”. Becze István néhány jó példát is megemlített, többek között minőségi sertéshús is hamarosan házhoz rendelhető lesz akár kisebb mennyiségben is a megye helységeiben.

Borboly Csaba elmondta: arra szeretnék ösztönözni a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne a nagy üzletláncok polcairól szerezzék be a szükséges termékeket, hanem válasszák a helyi termelőket és alkalmazzák az új lehetőségeket az élelmiszerek beszerzésére. A politikus ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kiszállítások higiéniai feltételeinek kidolgozása, egységesítése is alapvető fontosságú a kérdéskör kapcsán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?