A szenátus a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának maximálásáról döntött

A szenátus megszavazta keddi ülésén azt a törvénytervezetet, amely felső határt szab a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának.

A kezdeményezést 79 szenátor támogatta, 39 ellene szavazott, 12 törvényhozó tartózkodott. A tervezet szerint a gyártó árához a teljes forgalmazási és kiskereskedelmi láncon legtöbb 10%-ot lehet hozzátenni a szükségállapot teljes ideje alatt, és a szükségállapot kihirdetésétől számított legtöbb 90 napon belül.

A gyógyszerek, egészségügyi anyagok, orvostechnikai eszközök esetében a termelő legtöbb 10 százalékos árréssel dolgozhat az előállítási árhoz képest, az elosztási lánc pedig szintén legtöbb 10 százalékos árrést alkalmazhat a termelői árhoz képest - rendelkezik a tervezet

Az élelmiszerek esetében hasonló módon kell az árat képezni. A jogszabályt megsértőkre kiszabható bírság ötmillió lejről indul, de nem haladhatja meg a cég üzleti forgalmának 4%-át. A törvény a rendkívüli állapot teljes időtartama alatt, és az azt követő 30 napban érvényes. A tervezet esetében a képvielőház hoz végleges döntést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?