A töltőállomásoknál is érezhető a kőolaj árának csökkenése

A romániai töltőállomásoknál is érezhető a szaúdi-orosz olajár-konfliktus, illetve a koronavírus miatti üzemanyagár-csökkenés.

A benzin ára hétfőn 4,7 lej körül mozgott, a standard gázolaj ára pedig 5 lej alá csökkent a romániai töltőállomások többségénél. Laurian Lungu pénzügyi elemző elmondta, a közeljövőben tovább esnek az árak. Ennek oka, hogy már világgazdasági recesszióról beszélnek, ugyanakkor a szaúdi-orosz olajár-konfliktus elárasztja a piacokat kőolajjal, miközben egyre kisebb a kereslet rá a koronavírus-fertőzés miatti óvintézkedések miatt.

Szaúd-Arábia nemrégiben csökkentette a kőolajárakat, és jelentette be, hogy jelentősen növeli, napi 10 millió hordó fölé nyersolajkitermelését áprilisban. Ez meredeken csökkentette a kőolaj világpiaci árát a határidős jegyzésekben. Szaúd-Arábia azután indított árháborút, hogy kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország nem támogatta a kitermelés még erősebb visszafogását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, amire válaszul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

Kapcsolódók

Kimaradt?