A Transgaz kötelezettséget vállalt a Magyarország és Bulgária felé irányuló gázexportra

Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a Transgaz kötelezettség-vállalását, miszerint a román gázszállítási rendszerüzemeltető cég évi legalább 1,75 milliárd köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 milliárd köbmétert Bulgária felé – közölte a Mediafax pénteken.

A csanádpalotai interkonnektoron keresztül érkező földgázmennyiség Magyarország évi szükségletének mintegy hatodát, míg a Giurgiu–Rusze, illetve Negru Voda–Kardam interkonnektorokon szállítandó román földgáz Bulgária szükségletének több mint felét fedezheti.

Az EB arról is megállapodott az állami vállalattal, hogy az exportgázt a hazai piacra szánt energiahordozóval azonos áron kínálja. A kötelezettség-vállalás 2026 végéig érvényes, megsértése esetén az európai hatóságok az üzleti bevétel 10 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják a Transgazt.

Az EB az uniós versenyszabályok megsértésének gyanújával 2017-ben kezdett vizsgálatot a román földgáz exportjának feltételezett akadályozása miatt a román gázipari vállalatnál. 

A Digi 24 hírtelevízió értesülése szerint Brüsszel azt feltételezte, hogy Bukarest szándékosan hátráltatja azoknak az interkonnektoroknak a megépítését, amelyek az európai uniós szomszédokkal kötnék össze gázhálózatát. Ezek helyett inkább a „második román államként" emlegetett szomszédos Moldovai Köztársaság felé épített gázexportra alkalmas vezetéket, azzal a nem titkolt céllal, hogy csökkentse Moldova Oroszországgal szembeni energetikai kiszolgáltatottságát.

A Transgaz 2018 nyarán kezdte meg a bolgár–román–magyar–osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését, tavaly nyáron pedig azt közölte, hogy a – fekete-tengeri földgáz Magyarországra szállítása szempontjából nélkülözhetetlen – gázvezeték a tervezettnél egy évvel később, 2020 végére készül el.

Románia és Magyarország földgázszállító rendszerét még 2010-ben kötötték össze egy határkeresztező vezetékkel. A jelenleg létező berendezések azonban gyakorlatilag csak a Magyarországról Románia felé történő gázszállítást teszik lehetővé, és Románia mindeddig nem teremtette meg a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit. Románia az Európai Unió második legnagyobb földgáztermelője Hollandia után, a Fekete-tenger talapzata alatt pedig jelentős tartalékokkal is rendelkezik.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?