Ludovic Orban: Románia megépítette a BRUA gázvezeték kétharmadát

Románia megépítette a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, BRUA gázvezeték kétharmadát - jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban megbízott miniszterelnök-jelölt Podisornál, ahol felavattak egy kompresszorállomást.

Orban emlékeztetett, hogy a Románián áthaladó vezeték hossza 479 kilométer lesz, ebből 330 kilométer megépült. Orban szerint a román gazdaság egyik fejlődési hajtóereje az energia kell legyen, de úgy vélte, az eredmények még messze elmaradnak az ország adottságaitól. Felidézte, hogy a BRUA első szakasza a Transgaz román állami gázhálózatot kezelő vállalat egyik legfontosabb projektje, amely lehetővé teszi új források elérését és földgáz szállítását a Kaszpi-térségből Kelet-Közép-Európába. 

Emlékeztetett, hogy a vezeték 1,5 milliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé Bulgária irányába és 1,75 milliárd köbmétert Magyarország irányába. Rámutatott: három kompresszorállomása van a projektnek, az elsőt szeptember 30-án avatták fel Zsuppánál (Jupa), a másodikat most Podisornál, a harmadik elkészítése folyamatban van Bibesti-nél. Orban szerint ennek megépítése az előzetes ütemtervnek megfelelően halad.

Az átadási ünnepségen Klaus Johannis államelnök is jelen volt, aki ebből az alkalomból kitüntette a Transgaz vállalatot. Johannis bírálta a megbuktatott szociáldemokrata kormányt, amely a befektetők számára kedvezőtlen szabályozásokat fogadott el, és ezzel zavart okozott az energiapiacon. Az államfő szerint Romániának jelentős fejlődési lehetőségei vannak az energiaiparban, a BRUA révén pedig a regionális szállítási hálózat középpontjába kerülhet, így Bukarest fontos regionális szereplővé válhat az energia területén – mondta Johannis.     

A BRUA-projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas), amelyet három gáznyomás-szabályozó állomás szolgál ki. A megépítés teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A Transgaz egyik nyáron közzétett jelentése szerint a beruházás az eredeti határidőhöz képest várhatóan egy évvel később, 2020 végére készül el.

Kapcsolódók

Kimaradt?