Ez a feltétele a kormány szerint a gyermekpénz augusztus előtti megduplázásának

Az állami költségvetésben van pénz a nyugdíjak 40 százalékkal való emelésére szeptember elsejétől, azonban nincs keret a gyermeknevelési pótlék megduplázására, ezért a kormány meg fogja támadni az alkotmánybíróságon a pótlék emelését augusztus elsejéig elhalasztó sürgősségi kormányrendelet elutasítását

Ezt Ludovic Orban ügyvivő kormányfő nyilatkozta csütörtök este. Arra reagált, hogy a gyermekpénz emelésének elhalasztásáról szóló sürgősségi rendeletet a szenátus már leszavazta. A jogszabály hamarosan a képviselőház elé kerül, és ha a képviselők is elutasítják, akkor a kormány kénytelen lesz jóval augusztus előtt megduplázni a pótlékot.

Ludovic Orban emlékeztetett: azért halasztották el a gyermekpénz megduplázásról szóló törvény hatályba lépését, mert az idei költségvetésbe nem foglalta bele a kormány a pótlék megemeléséhez szükséges összeget. És azért augusztusig halasztottak, mert akkor hajtják végre az első idei költségvetés-kiigazítást.

„Meg fogjuk támadni az alkotmánybíróságon a sürgősségi rendeletet elutasító jogszabályt, mert alkotmányba ütközik. (...) ha a tisztelt alkotmánybíróság úgy dönt, hogy mégsem sérti az alaptörvényt a jogszabály, akkor fizetni fogunk, ez van” - fejtette ki Ludovic Orban a România TV műsorában.

Ami a nyugdíjak növelését illeti, az ügyvivő kormányfő biztosított arról, hogy erre a célra elkülönítették a pénzt az állami büdzsében, és a megszabott időben emelik a juttatásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?