Változtatna a gyerekpénz kifizetésén a munkaügyi miniszter

Az ügyvivő kormányfő és a pénzügyminiszter után a munkaügyi miniszter is amellett foglalt állást, hogy készpénz helyett értékjegyekben (voucher) kell kifizetni a gyermeknevelési pótlékot, mert így a szülők nem költhetik el más célokra a kiskorúaknak szánt állami támogatást.

Violeta Alexandru egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy változatni kellene a gyermeknevelési pótlékok kifizetésének módján, mert a pénz haszonélvezői a jelenlegi rendszerben sokszor nem a kiskorúak. „A szülők gyakran nem a gyerekek szükségleteire költik a pótlékot. Néha eljátsszák nyerőgépeken” – vélekedett az ügyvivő miniszter, akit a második Orbán-kormányban ugyanerre a tisztségre jelöltek.

Az ügyvivő tárcavezető szerint ezt csak úgy lehet elkerülni, hogy ha a készpénzzel történő kifizetést egy olyan értékjegy-rendszerrel helyettesítik, amely a gyerekek taníttatására ösztönzi a szülőket. Emlékeztetett: a gyermekek jogát az állami támogatásra az alkotmány szavatolja, de a hatóságokon múlik, hogy ezt a támogatást milyen formában biztosítják.

 

Violeta Alexandru közölte: a munkaügyi minisztérium a „megfelelő pillanatban” közvitára bocsátja a javaslatot az értékjegyek bevezetéséről. Érvéként hozta fel azt is, hogy más uniós államok is a gyermekek támogatásának ezt a módját választották.

Florin Cîţu ügyvivő pénzügyminiszter kedden jelentette ki: támogatja a Ludovic Orban ügybivő kormányfőnek azt a javaslatát, hogy pénz helyett értékjegyekben kellene kifizetni a gyermeknevelési pótlékot. „A kormányfő javaslata figyelemreméltó, ezt a rendszert használják az Amerikai Egyesült Államokban is, hogy a szülők biztosan ne használják más célokra a pénzt, hanem egészségre, oktatásra stb. költsék azt” – mondta Cîţu.

Ludovic Orban hétfőn azt nyilatkozta, hogy még nem született döntés a gyerekpénzzel kapcsolatban, de felmerült, hogy vannak más lehetőségek is, például az, hogy a gyerekpénzt értékjegyek formájában kapják meg a jogosultak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?