Az uniós országok közül Románia az egyik legkisebb összeget fordítja szociális kiadásokra

A szociális védelem az európai országok kormányai számára egyik legjelentősebb költségtételt jelenti, Románia az egyik legkisebb összeget fordítja erre a célra - derül ki az Eurostat csütörtöki adataiból.

Az EU öt tagállama (Finnország, Franciaország, Dánia, Olaszország és Ausztria) 2018-ban a bruttó hazai termék (GDP) legalább 20 százalékát fordította a szociális védelemre, míg Írország, Málta, Lettország, Románia, Bulgária és Csehország a GDP-jük kevesebb mint 12 százalékát fordították erre a célra. Románia esetében a szociális védelemre fordított kiadások aránya a GDP 11,6 százaléka volt, ami messze elmarad az Európai Unió 19,2 százalékos átlagértékétől.

A szociális védelem költségeit több kategóriára lehet osztani. Az "időskorú" kategóriára, amely magában foglalja a nyugdíjakat, 2018-ban az Európai Unió szintjén a GDP 10,4%-át fordították. Valamennyi tagállamban ez a kategória képviseli a szociális védelem kiadásainak legfontosabb részét, de a súlyuk jelentősen változik: míg Finnországban ez a GDP 13,6 százaléka, Írországban csak a GDP 3,2 százalékát teszi ki. 2018-ban Románia a GDP 8,6 százalékát fordította nyugdíjakra.

Az egészségügyre fordított kormányzati kiadások tekintetében az EU-ban Dánia áll az első helyen, amely 2018-ban bruttó nemzeti termékének 8,3 százalékát fordította erre a célra, majd Ausztria (8,2 százalék) és Franciaország (8,1) következik. Ezzel szemben Ciprus (2,7), Lettország (4) és Románia (4,7) az EU 7 százalékos átlaga alatt van.

Kapcsolódók

Kimaradt?