Realista EU költségvetés elfogadását javasolta Ludovic Orban

A Kohézió Barátai csoport ülésén vett részt a portugáliai Beja városában Ludovic Orban kormányfő.

A rendezvény házigazdája Antonio Costa portugál miniszterelnök volt. Államelnökök, kormányfők és miniszterek, valamint költségvetési és kohéziós politikáért felelős biztosok vettek részt a találkozón.

A román miniszterelnök felszólalásában egy „ambiciózus”, ugyanakkor realista költségvetés elfogadását szorgalmazta, amely lehetővé teszi a stratégiai ütemtervben szereplő célkitűzések eléréséhez szükséges források biztosítását – derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

A miniszterelnök emlékeztetett a kohéziós politika és a közös agrárpolitika vitathatatlan szerepére a tagállamok közti fejlettségi szintkülönbségek csökkentésében és az egyenlő versenyfeltételek megteremtésében, hogy megvalósulhassanak a versenyképesebb Európai Unió előfeltételei, egy olyan Unióé, amely képes teljesíteni az éghajlatváltozás miatt sürgetővé vált célokat. Orban rámutatott a kohéziós politika fenntartásának szükségességére, amely az európai szintű beruházások ösztönzésének fő eszköze, és amelynek megfelelő finanszírozást kell biztosítani.

Rámutatott, hogy a jövőbeni megállapodásnak olyan rendelkezéseket kell tartalmaznia, amelyek nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé a tagállamok szintjén a projektek beütemezésében és végrehajtásában. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kohéziós politikának a lehető leghatékonyabban kell reagálnia a tagállamok és régiók igényeire, derül még ki a közleményből.

Románia miniszterelnöke beszédében megemlítette a kohéziós politika szerepét a klímasemlegesség elérésében, kiemelve, hogy a kohéziós politikára elkülönített összegeket ki kell egészíteni a méltányos átállási mechanizmus keretében javasolt támogatással - olvasható a közleményben.

A portugáliai találkozó célja a Kohézió Barátai csoport tagállamai között összhangra törekvés volt a 2021-2027-es többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos tárgyalásokat megelőzően. 

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?