Az OTP Bank növelni szeretné részesedését Romániában

Öt év alatt 5 százalékra növelné piaci részesedését Romániában az OTP, amely már az idei év végén el akarja érni a 3 százalékot - jelentette ki Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A vezérigazgató a Ziarul Financiar gazdasági-pénzügyi napilapnak adott interjúban beszélt a magyar bank romániai terveiről. A lap emlékeztetett, hogy az OTP Bank Románia 2018 végén 2,45 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett és a kilencedik legnagyobb pénzintézet volt.

Már 2019-ben elkezdték gyakorlatba ültetni az Apollo névre keresztelt stratégiát, amelynek alapján öt év alatt 1 milliárd lejt (209,2 millió euró) akarnak befektetni, hogy elsősorban organikus úton kétszerezzék meg a piaci részesedésüket. Az OTP az idén 300 új munkatárs felvételét és fiókhálózata bővítését tervezi, de a digitalizáció révén is növelni akarja ügyfelei számát. Fatér Gyula kifejtette, azért fontos számukra ez a stratégia, mert eddig többnyire akvizíciókkal növelték piaci részesedésüket, most viszont az organikus növekedés útját akarják járni. A vezérigazgató ezt nagy kihívásnak nevezte.

Úgy vélte, fontos, hogy mielőbb elérjék az 5 százalékot, mert Románia nagy piacnak számít, és ehhez megfelelő részesedéssel kellene rendelkeznie az OTP-nek, hiszen a környező országokban a magyar bank a legnagyobbak közé tartozik. "Romániában jelenleg nagyon kicsik vagyunk ahhoz képest, hogy mi lenne egészséges egy univerzális bank számára" - idézte a ZF a vezérigazgatót.

Fatér Gyula a minimálisan elfogadhatónak az 5 százalékos piaci részesedést tekinti, hiszen a romániai bankpiac jelenleg felaprózott, várhatóan konszolidálódni fog. Úgy vélte, azoknak a bankoknak, amelyek nem érik el minél hamarabb az 5 százalékos részesedést, vagy vásárolniuk kell más pénzintézetet, vagy össze kell olvadniuk más bankkal, vagy az eladásról kell dönteniük a tulajdonosaiknak. A lap emlékeztetett, hogy Romániában a bankok több mint fele 1 százalék alatti piaci részesedéssel rendelkezik.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a legfontosabb számukra az organikus növekedés, de nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy bankot vásároljanak, amennyiben erre megfelelő alkalom nyílik - olvasható a Ziarul Financiarban.

Kapcsolódók

Kimaradt?