Munkaügyi miniszter: a munkakönyvek húsz százaléka nem szerepel a rendszerben

Az alkalmazottakat nyilvántartó digitális adatbázis, a Revisal bevezetése előtti, papír alapú munkakönyvek körülbelül húsz százalékáról nem készült digitális másolat, így azokkal nem tud automatikusan számolni az országos nyugdíjpénztár – mondta a munkaügyi miniszter, Violeta Alexandru. Mivel ezeket a munkakönyveket nem vezették be a rendszerbe, a nyugdíjak kiszámításánál hatalmas problémát jelenthetnek - mutatott rá.

Valentina Saygo pénzügyi tanácsadó elmondta, ha a digitális adatbázisba nem került be egy munkakönyv, tehát azok az adatok, amelyek bizonyítják, ki hol, hány évet és milyen fizetéssel dolgozott, a nyugdíjak kiszámításánál gondok adódhatnak. Ezeket a papír alapú munkakönyveket ugyanis elő kell keríteni és be kell vezetni a Revisalba.

A cégek kötelesek archiválni minden dokumentumot. Ha ellenben időközben a cég, ahol az illető dolgozott, megszűnt, és nincs munkáltatói igazolás, nem lesz egyszerű bizonyítékot szerezni a ledolgozott munkaévekre. Létezik egy törvény, amely kötelezi a bezárás előtti cégeket, hogy adják át dokumentumaikat egy archiváló cégnek, amely kiállíthatja a megfelelő dokumentumot, ám számolni kell azzal, hogy nem lesz egyszerű procedúra – mondta Valentina Saygo.

Kapcsolódók

Kimaradt?