Boszorkányüldözés zajlik Édler szerint a Schweighofer ellen

„Boszorkányüldözés zajlik a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett faipari beruházása ellen” –  jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Édler András mértékletességre kéri az ellenzőket. Szerinte úgy indult negatív kampány a beruházás ellen, hogy nem készült hatástanulmány, amelyből kiderülne a rétyi gyár esetleges környezet- és egészségkárosító hatása, illetve a székelyföldi faipari ágazatra gyakorolt hatása. Mint mondta, egy ilyen hatástanulmányt civil szervezeteknek kellene elkészíteniük, hogy valóban hiteles legyen.

A kamaraelnök ugyanakkor kifogásolja, hogy az ügyre rátelepedett egy párt (szerk. megj. EMNP), amely a székelyföldi erdők védelmezőjeként próbálja beállítani magát, és ezzel fényezi a saját imázsát. Édler András szerint a politikai szereplőknek és a lakosságnak is felelősen kellene megközelítenie a témát, mert nem lenne jó ha Székelyföld befektető ellenesként mutatkozna.

„Ne arról legyen híres ez a térség, hogy elüldözzük a befektetőket, mert ezt a munkát eddig sikeresen végezték a Securitate emberei, akik azzal manipulálták a befektetőket, hogy román-magyar konfliktus van, és politikailag instabil a térség. Ezek az emberek most hátradőlhetnek, mert mi elvégezzük a munkát helyettük” – nyilatkozta Édler. Hozzátette: egyesek olyan rémhírekkel manipulálják a közvéleményt, hogy a Schweighofer Ukrajnából származó radioaktív fát dolgoz fel, holott ha a cég radioaktív deszkát adna el Japánba, abból biztosan nemzetközi botrány lenne.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezésében kedden este egyszerre tizenöt településen szerveztek gyertyás tüntetést a Háromszékre tervezett „óriásgáter” ellen. A „Gyújts gyertyát a székelyföldi erdőkért!” jelszóval meghirdetett tiltakozó megmozduláson településenként 50-en 100-an vettek részt, viszont a beruházásnak helyet adó háromszéki Rétyen mindössze 19-en gyűltek össze. Többnyire a nagyborosnyói EMI tagja, vagy sepsiszentgyörgyi fiatalok voltak, a helybéliek tüntetően távol maradtak, vagy messziről fűztek hozzá gunyoros megjegyzéseket a tüntetők által felolvasott petícióhoz, amelyet egyébként eddig mintegy 800-an írtak alá az interneten.  Sepsiszentgyörgyön a Néppárt ifjúsági szervezete, a MINTA által szervezett gyertyás tüntetésen Tatár Imola sepsiszentgyörgyi elnök rámutatott, hogy az akció legfontosabb üzenete: védjük természeti értékeinket, ne engedjük, hogy kevés ígéretért cserébe megfosszanak természeti erőforrásainktól. Hozzátette: nem csupán helyi ügyről van szó, a tervezett beruházás következményei sokrétűek, kihatnak a környezetre, életminőségünkre, helyi mezőgazdasági termelőkre, fontos tehát, hogy minél többen hallassák hangjukat.

Azt is mondják az ellenzők, hogy 6000 munkahelyet veszélyeztet a Rétyre tervezett gyár, ellenben a Kovászna megyei cégbíróság adatai szerint kevesebb mint 3000-en dolgoznak a fafeldolgozó iparban.  Édler András szerint azokat a cégeket veszélyezteti a beruházás, amelyeknek a Schweighoferéhez hasonló profiljuk van, így a bútoripari vállalkozókra nem jelent veszélyt.

A kamara elnökének számítása szerint a háromszéki faipari cégek 40 százaléka bebukik, ami 440 munkahely megszűnését jelenti. A Schweighofer hazai gyáraiban átlag 463-an dolgoznak, tehát ezek az állások nem megszűnnek, hanem átszerveződnek. A kereskedelmi kamara azért lobbizik, hogy a Schweighofer önálló cégként hozza létre a rétyi gyárat, ne a szászsebesi gyár munkapontjaként, és kéri, hogy az építkezésbe vonjanak be helyi cégeket. Édler András szerint egy ilyen nagyságrendű gyárnak van szociális érzékenysége, biztosan be lehet majd vonni környezetvédelmi projektek támogatásába.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?