Gyertyákat gyújtanak kedden a székelyföldi erdőkért

Tizennégy településen tüntetnek kedden este a háromszéki Rétyre tervezett „óriás fűrésztelep” ellen.

„Gyújts gyertyát a székelyföldi erdőkért!” jelszóval, az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) köthető személyek hirdettek tüntetést a Facebookon. Nemes Előd, a Néppárt sepsiszentgyörgyi elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy Háromszék mellett Hargita, Maros és Szatmár megyei településeken is gyertyát gyújtanak kedden este 8 órakor a köztereken, ezzel fejezik ki tiltakozásukat a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó rétyi beruházása ellen.

A kezdeményezők szerint a beruházás megvalósulása esetén ezrek munkahelye kerül veszélybe, nem beszélve a környezetrombolásról. Az akció legfontosabb üzente: védjük természeti értékeinket, ne engedjük, hogy kevés ígéretért cserébe megfosszanak természeti erőforrásainktól, melyek évszázadokig kellene még biztosítsák gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket. A helyi szervezők mindenhol felolvassák a tiltakozó petíciót az egybegyűlteknek.

Az összehangolt eseményre Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban, Kézdivásárhely főterén, Baróton a központi parkolóban, Kovásznán a központi parkolóban, Ozsdola központjában, Rétyen a községháza előtt, Eresztevényben (Maksán) a központban, Székelyudvarhelyen az Emlékezés parkjában, Csíkszeredában a Szabadság téren, Szentegyházán a huszár laktanya udvarán, Gyergyószentmiklóson a művelődési ház előtt, Marosvásárhelyen a Bolyai téri Unitárius templom udvarán, a Szatmár megyei Tasnádon a központban illetve Székelykeresztúr központjában kerül sor.

Mint arról beszámoltunk a Holzindustrie Schweighofer vállalat évente 800 000 köbméter rönkfát dolgozna fel a Rétyre tervezett 70 hektáros fűrésztelepén, amelyet jövő esztendőben indítana be. A tervezett beruházás összértéke 150 millió euróra rúg. Az osztrák cég ígérete szerint a beruházás nyomán 650 új munkahely jöhetne létre Kovászna megyében.

Lakossági fórum Rétyen

Az elmúlt héten a rétyi önkormányzat lakossági fórumot is szervezett, amikor a helyi tanács hat tagja, illetve a háromszéki környezetvédelmi hivatal két szakembere beszámolt arról, amit szászsebesi látogatáskor tapasztaltak. A háromszéki küldöttség látogatásának az volt a célja, hogy a helyszínen győződjenek meg, mennyire környezetszennyező és egészségkárosító a faipari óriáscég ott működő gyára.

Dálnoki Lajos rétyi polgármester kifejtette: a Schweighofer sem a környezetet, sem az egészséget nem veszélyezteti, mindössze a nagymértékű fafeldolgozás lehetősége aggasztja. A tájékoztató jellegű rétyi lakossági fórumon a helybéliek nem ellenezték az osztrák beruházást, viszont az eseményen jelen volt az Erdélyi Magyar Néppárt mintegy húszfős csoportja, akik az „óriásgáter” létesítése ellen foglaltak állást.

Dálnoki Lajos rámutatott, hogy a Schweighofer szebesi gyárában 750-en dolgoznak, modern gépeken. Számításai szerint a háromszéki üzembe várhatóan 150 rétyi lakos kaphat munkát, a többieket a környékről toborozzák majd.  A polgármester kifejtette: kételyei nincsenek, bátran és felelősségtudattal azt meri mondani, hogy a Schweighofer szebesi gyára nem környezetszennyező, nem ártalmas az egészségre, egyetlen aggodalma a nagymértékű fafelhasználás.

A falugyűlésen felszólaltak a néppárti politikusok. Köztük Benedek Erika, aki szerint az a kérdés, hogy Székelyföld megbír-e egy ilyen méretű beruházást, melynek nyeresége nem ezt a térséget gyarapítja. A lakossági fórum végén Dálnoki Lajos polgármester arra szólított fel, hogy ne riogassák az embereket.

Kapcsolódók

Kimaradt?