Ezeknek az élelmiszereknek ment fel nagyon az ára

A novemberben jegyzett 3,8 százalékról, decemberben 4 százalékra nőtt az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 5,08 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 3,31 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások ára pedig 4,16 százalékkal nőtt - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közölt adataiból.

2018 decemberéhez képest idén decemberben 4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta decemberben 4 százalék volt - mutat rá az INS közleménye.

Mely élelmiszerek drágultak leginkább?

A legnagyobb mértékben a gyümölcsök drágultak - derül ki az INS adataiból. A friss gyümölcs például 18,42 százalékkal került többe decemberben mint 2018 decemberében. A húsért is jóval többet fizetünk: a disznóhús például decemberben 11,24 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. A tejtermékek átlagban 3,41 százalékkal kerülnek többe, a köztisztaságért, a vízszolgáltatásért 6,51 százalékkal nagyobb árat fizetünk. A postai és telekommunikációs szolgáltatások is jól megdrágultak, közel 7 százalékkal kerülnek többe. 

A liszt 5,19 százalékkal drágult, a kenyérért 3,5 százalékkal fizettünk többet. A zöldségek ára egy év alatt szintén nagyot nőtt, 4,61 százalékkal többe kerültek decemberben, mint egy évvel korábban. A krumpli egy év alatt 23,61 százalékkal drágult. A teljes listát itt böngészheti

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében 4,2 százalékról 3,8 százalékra csökkentette 2019 végére vonatkozó inflációs előrejelzését, 2020 decemberére pedig 3,1 százalékos pénzhígulást valószínűsít. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?