Moody's: Románia mellett még két ország növekedése haladja meg a 3 százalékot a térségben

Negatív hitelképességi kilátással kezdik a 2020-as évet a közép- és kelet-európai (CEE) EU-gazdaságok a Moody's Investors Service megítélése szerint, elsősorban a külső növekedési környezet romlása miatt. 

A nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett 14 oldalas előrejelzésében hangsúlyozza azt is, hogy a közép- és kelet-európai EU-régió gazdasági növekedése továbbra is jelentősen meghaladja az Európai Unió egészének növekedési átlagát. A Moody's közölte: várakozása szerint a CEE-térség hazai össztermékének (GDP) átlagos növekedési üteme a külső visszahúzó tényezők miatt az idén 3,3 százalékra, 2021-ben 3 százalékra lassul a 2019-re valószínűsített 3,8 százalékról.

A ház szerint ez azt is jelenti, hogy az országcsoport átlagos növekedése az idén 2,1 százalékponttal, jövőre 1,6 százalékponttal lesz gyorsabb az euróövezet várható növekedési üteménél a tavalyi 2,7 százalékpontos növekedési előny után. A Moody's előrejelzése szerint a térségen belül a következő két évben Magyarország mellett Lengyelország és Románia gazdasági növekedése éri el vagy haladja meg a 3 százalékot.

A cég Bulgáriában 2020-ra 3,2 százalékos, 2021-re azonban már csak 2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. A Moody's Szlovéniában 2,8, illetve 2,7, Szlovákiában 2,2, illetve 2,5, Horvátországban 2,7, illetve 2,4, Csehországban 2,1, illetve 2,3 százalékos növekedést vár 2020-ra és 2021-re.

A hitelminősítő szerint az általa várt térségi lassulást a külső kereslet gyengülése okozza, tekintettel arra, hogy a CEE-gazdaságok mennyire nyitottak kereskedelmi szempontból. Az országcsoport gazdaságaiban a hazai kereslet - főleg a magánszektorbeli fogyasztás - ugyanakkor továbbra is robusztus lesz, és ennek fő hajtóerejét az alacsony munkanélküliség, valamint a bérnövekedést ösztönző, és így az elkölthető jövedelmi hányadot is emelő szakpolitikai intézkedések adják - áll a Moody's átfogó térségi jelentésében.

A cég a világgazdaságban 2,6 százalékos, az euróövezetben 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár az idén.

Kapcsolódók

Kimaradt?