Ezek az adatok azt sugallják, hogy a romániai életszínvonal jobb a magyarországinál

Statisztikai adatok szerint az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás Romániában meghaladja a magyarországit. Ez az adat a háztartások életszínvonalát fejezi ki.

Magyarország egy főre jutó GDP-je 3 százalékponttal, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 1 százalékkal nőtt tavaly 2017-hez képest, derül ki az Eurostat legfrissebb, a tavalyi végleges adatokat tartalmazó jelentésből – írja a 444.hu.

Egy főre jutó GDP tekintetében az uniós átlagot 100 százaléknak véve a listát Luxemburg vezeti 261 százalékkal, az utolsó helyezett Bulgária, 51 százalékos aránnyal. Magyarország a középmezőny végén áll (71 százalék), a 28 tagállamot tudott megelőzni: Lengyelországot, Lettországot, Görögországot, Romániát, Horvátországot, és Bulgáriát.

Azonban az egy főre jutó GDP nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére, ezért követik az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást. Az uniós átlagot 100 százaléknak véve a listát szintén Luxemburg vezeti, 134 százalékkal és Bulgária az utolsó az átlag 56 százalékával.

Magyarország holtversenyben Horvátországgal az utolsóelőtti, 64 százalékos aránnyal. Szlovákiában 73 százalékot, Romániában 71 százalékot mértek.

Kapcsolódók

Kimaradt?