Bizottsági zöld út arra, hogy adómentességet élvezzen az újságírók bére

A képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottsága kedden újraelemzés nyomán pozitívan véleményezte az adótörvénykönyvet módosító javaslatot, amely értelmében adómentessé válna az újságírók és a rádióban, televízióban dolgozó műszaki személyzet bére, valamint a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmük. 

A tervezet értelmében a 7-es cikkelyt az újságírói tevékenység következő meghatározásával egészítenék ki: hírek és nyilvános információk felkutatása, kivizsgálása, értelmezése és közlése az újságok, televízió, rádió és más tömegtájékoztatási eszközök révén, valamint a rádió- és televízióműsorokhoz szükséges kép- és hanganyag rögzítésére és vágására, illetve a szárazföldi, tengeri vagy légi távközlési jelek továbbítására szolgáló felszerelések működésének felügyelete, amely munkaszerződés és szerzői jogi szerződés alapján zajlik. A tervezet szerint a jövedelemadó alól mentesített kategóriákra vonatkozó 60-as cikkelyt kiegészítenék azzal, hogy az újságírói tevékenységet folytató személyek bére és szellemi tulajdonjogból származó jövedelme is adómentességben részesül.

A jogszabálymódosító tervezetet Valeriu Steriu szociáldemokrata képviselő kezdeményezte, és a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és a Népi Mozgalom Párt 27 törvényhozója írta alá. A tervezet benyújtásakor Valeriu Steriu szociáldemokrata képviselő kifejtette, a szabad sajtó a demokratikus társadalom egyik alappillére, nemes ügyeket - az igazságot, a gondolatszabadságot és a választási szabadságot - szolgálja, ennek dacára jelenleg nehéz gazdasági helyzetben van. Éppen ezért kedvező adókörnyezetet kell teremteni a médiában dolgozók számára - érvelt a törvényhozó.

A jogszabály már szerepelt egyszer az alsóház napirendjén, negatív véleményezéssel, de visszaküldték a költségvetési bizottságnak újbóli megfontolásra. A képviselőház a döntő fórum a tervezet ügyében.

Kapcsolódók

Kimaradt?