Az Európai Bizottság idén 4,1 százalékos román gazdasági növekedésre számít

Az Európai Bizottság csütörtökön enyhén növelte az idei és a jövő évi várható román gazdasági növekedést, a bizottság 2019-ben 4,1 százalékos, 2020-ban 3,6 százalékos román GDP-növekedést valószínűsített.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatósága (EcFin) csütörtökön tette közzé őszi előrejelzését. A nyáron az EB az idei évre 4 százalékos román gazdasági növekedésre számított, 2020-ra 3,3 százalékos GDP-bővülést valószínűsített. A most közzétett jelentés 2021-re vonatkozó becslést is tartalmaz, e szerint a román gazdasági növekedés várhatóan 3,3 százalékra mérséklődik két év múlva.

A bizottság arra számít, hogy a belföldi fogyasztás lassulni fog, de ennek ellenére a GDP-bővülés fő hajtóereje marad. Az inflációs nyomás is csökkent, hiszen a 2018-ban jegyzett 4,1 százalékos csúcsérték után szeptemberre 3,5 százalékra csökkent a fogyasztói árindex, amely az év végére ugyan 3,9 százalékra nő, de 2020-ban várhatóan visszatér a Román Nemzeti Bank által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávba.

Az EB figyelmeztette Romániát, hogy az államháztartási hiány az idén GDP-arányosan 3,6 százalékra nőhet a tavalyi 3 százalék után, 2020-ban pedig elérheti a 4,4 százalékot, 2021-ben a 6,1 százalékot a tervezett jelentős bér- és nyugdíjemelések miatt.

A román gazdaság teljesítményét külföldi és belföldi tényezők egyaránt befolyásolhatják, a külföldi tényezők között említik a fontosabb kereskedelmi partnerek gazdasági növekedésének lassulását, ami visszavetheti a román exportot, a belföldi kockázatok között említik a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokat, amelyek késleltethetik a reformok végrehajtását és a makrogazdasági egyensúlyhiányok megszüntetését célzó intézkedéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?