Az IMF javította az idei romániai gazdasági növekedésre vonatkozó becslését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 százalékra emelte az idei romániai gazdasági növekedéssel kapcsolatos becslését, a korábbi 3,1 százalékról.

A washingtoni intézet kedden tette közzé őszi World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisát, amelyben a romániai gazdasági növekedésre vonatkozó 2020-as előrejelzését is felfelé módosította, 3-ról 3,5 százalékra.

Ugyanakkor az IMF az éves inflációs ráta jelentős növekedésére is számít, becslésük szerint az év végére 4,2 százalék lesz a fogyasztói árindex-emelkedés a tavasszal közölt 3,3 százalék helyett. 2020-ban 3,3 százalékos inflációra számítanak a korábban közölt 3 százalékhoz képest. Az IMF becslései egybevágnak a Román Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzéseivel.

Az IMF szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 5,5 százalékra nő az idén, tavasszal még 5,2 százalékos bővülésre számítottak. Román gazdasági elemzők szerint is 2008 óta a legmagasabb lesz a folyó fizetési mérleg hiánya, amely az év végén várhatóan meghaladja a 10 milliárd eurót, ez GDP-arányosan 5 százalék feletti deficitet jelent. Az IMF szerint 2020-ban 5,2 százalék lesz a folyó fizetési mérleg hiánya.

A múlt héten a Világbank közölte, hogy 4,2 százalékos romániai gazdasági növekedésre számít 2019-ben. A Világbank előrejelzése szerint a romániai GDP 2020-ban 3,6 százalékkal, 2021-ben 3,2 százalékkal bővül. A kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

Kapcsolódók

Kimaradt?