Megszavazta a szenátus a borravaló megadóztatásáról szóló tervezetet

Első házként elfogadta a szenátus azt az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében a vendéglők vagy bárok vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán.

A tervezet tisztázza a borravaló fogalmát. E szerint ez az a pénzösszeg, amelyet a kliens önszántából ad a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban.

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, a vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér előbb a számlát viszi ki, amelyen külön választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is: a kliens kijelölheti majd a számlán, hogy a végösszeg 10 és 15 százaléka között mely összeget szánja borravalónak. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel kell tüntetnie a vendégnek utólag kivitt nyugtán is, „bacşiş” megjelöléssel.

Az indoklás szerint Romániában nagyon elterjedt a borravaló intézménye a vendéglőkben és italozókban, és az így gazdát cserélő pénzek jelentős összeget tesznek ki. A javaslatot első kamaraként tárgyalta a szenátus.

A vitán Tánczos Barna RMDSZ-es honatya kételkedését fejezte ki a törvény betarthatóságával kapcsolatban. Florin Cîţu PNL-s szenátornak az volt a véleménye, hogy a borravaló nyugtán való feltüntetésével a PSD voltaképpen egy újabb adót szándékozik bevezetni.

A felsőház 43 támogató, 23 ellenszavazattal és 6 tartózkodással fogadta el a javaslatot, amely ezt követően a képviselőház elé kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?