Elstartolt a Közgazdász Vándorgyűlés, terítéken a nők és a sport

Andy Székely coach nagyszerű előadásával zárult a 28. Közgazdász Vándorgyűlés első napja Csíkszeredában. A vállalkozó, író bő két órás interakcióval vezetette be a részvevőket a leadership világába, pontosabban abba, hogy mi fán terem a leadership a businnes területén.

Kiderült, bár az inspiráló vezető elég ritka, fő összetevői között ott találjuk a környezet tudatos formálását, a cselekvést, a nyitott hozzáállást, a megfelelő csapattagok kiválasztását és a személyre hangolt módszert.

Az RMKT Vándorgyűlésének első napján ízelítőt kaptunk abból is, hogyan érdemes befektetni a pénzünket, ha a megtakarítás a cél. Ha hosszú távra tervezünk, akkor a részvények a nyerők, a befektetésnek pedig konstansnak és következetesnek kell lennie. Alexandru Ilisie, az OTP Vagyonkezelő befektetési igazgatójának előadásából kiderült, míg a világon a befektetések közel fele részvényekben történik, addig Romániában a kötvények mindent visznek, a részvények pedig messze alulmaradnak. A romániai lakosság ingatlanba fekteti megtakarításait.

 

Bálint Csaba makrogazdasági elemző, a BNR igazgatótanácsának tagja azt boncolgatta, melyek az euróra való áttérés előnyei, hátrányai, és hogy egyáltalán Románia mennyire van jelenleg felkészülve arra, hogy csatlakozzon az európai árfolyam-mechanizmushoz és a bankunióhoz. Az előnyök között hangzott el, hogy amennyiben sikerül Romániának csatlakoznia, a befektetői bizalom megerősödésére kell számítani, ugyanakkor geopolitikai szempontból sem mellékes, hogy az átalakuló globális erőviszonyok között Románia tagja-e vagy sem az eurózónának. A hátrányok közé sorolta Bálint Csaba, hogy a csatlakozással Romániára jóval szigorúbb költségvetési szabályok vonatkoznak. A makrogazdasági elemző elmondta, Romániának bizonytalan globális környezetben kell felnőnie a feladathoz, ami egyáltalán nem kis kihívás számunkra.

A pénteken startolt Vándorgyűléshez felvidéki, vajdasági, magyarországi küldöttek is csatlakoztak. Az RMKT elnöke, Gyerkó László a megnyitón elmondta, a csíkszeredai Vándorgyűlés központi témája a jövőképesség vs. sikeresség, és az, hogy ez Székelyföldön mit is jelent.

Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert kiemelte, az idei eseményen új témák is terítékre kerülnek, ez pedig a sport és a nők a businnes világában. Dr. Nagy Benedek, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa elmondta, a jövő kihívásaival bizalomépítés nélkül aligha tudjuk felvenni a versenyt, a bizalomépítés alól pedig a román közösséget sem szabad kivonni.

Az RMKT Vándorgyűlés második napjának programját itt böngészheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?