Az ellenőrzött gépjárművek csaknem fele műszaki hibásnak bizonyult

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) 33.508 autó műszaki állapotát vizsgálta meg az év első felében az utakon végzett ellenőrzések során, és 15.235 járműnél (45,47%) észleltek jelentős és/vagy veszélyes műszaki hiányosságokat, rendellenességeket - tájékoztat a RAR közleménye.

A RAR és a közlekedésrendészet közös ellenőrzései során csaknem 11 ezer bírságot róttak ki országszerte az év első hat hónapjában, 8689 járműnek pedig bevonták a forgalmi engedélyét. A legtöbbször - 26,73% - az autók világító és jelzőberendezésénél észleltek hibákat, az esetek 21 százalékában a károsanyag-kibocsátás jelentett problémát, de sokszor tapasztaltak hiányosságokat a kerekek, gumiabroncsok és felfüggesztés terén (11,56%), a fékrendszernél (4%) vagy az irányítórendszernél (1,5%).

Az ellenőrzött járművek mintegy két százalékának nem volt vagy hamis volt a műszaki vizsgája. Az utakon végzett ellenőrzések eredményei nem tükrözik a hazai géppark általános állapotát, ilyenkor ugyanis eleve olyan gépjárműveket állítanak meg az utakon, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy hiányosságaik lehetnek - szögezi le közleményében a RAR.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?