banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

ANRE: fennáll a veszély, hogy télen nem tudjuk biztosítani a gázszolgáltatást mindenkinek

Fennáll az a reális veszély, hogy télen nem tudják biztosítani a földgáz szolgáltatását az összes fogyasztónak, mivel elég megalapozott a gyanú, hogy az Ukrajnából importált gáz mennyisége csökkeni fog, hívja fel a figyelmet az országos energiaszabályozó hatóság (ANRE) a honlapján közzétett dokumentumban.

"Emiatt lehet, szükséges lesz bizonyos fogyasztói kategóriákat leválasztani a földgázszolgáltatás hálózatáról és kőolajjal biztosítani működésüket" - mutat rá a dokumentum. Ez az első alkalom, hogy a romániai hatóságok arról beszélnek, hogy veszélybe kerülhet a földgáz importja az Oroszország és Ukrajna közötti egyezmények 2019. december 31-ei felszámolásával. A Transgaz mindeddig azt állította hivatalos dokumentumaiban, hogy a román fél semmiféle tájékoztatást nem kapott az oroszországi földgáz Ukrajnán keresztül történő szolgáltatásával kapcsolatban.

Az ANRE egy rendelettervezettel akarja módosítani a földgáz télire való elraktározásának a módszerét, és a tervezet indoklásában tér ki az említett veszélyre. Az Ukrajnán keresztül érkező földgázszolgáltatás megszakítása az egész régióra ki fog hatni, mind Magyarország, mind Bulgária kénytelen lesz aktiválni a biztonsági mechanizmusokat fogyasztóik védelme érdekében. Következésképpen a két országgal való kapcsolódási pontokon nem lesz már elérhető a földgáz" - áll még a dokumentumban.

Az ANRE figyelmeztet, hogy bár a 2019.04.10/664-es határozata megállapította azt a minimális földgázmennyiséget, amelyet a Transgaz köteles elraktározni földalatti tározóiban, a földgázimport leállta esetében az elraktározott mennyiség kevésnek bizonyulhat a szállítási rendszer működtetésére és az a kockázat is fennáll, hogy a piacról sem tudja beszerezni a szükséges mennyiséget, figyelmeztetnek a hatóság szakemberei.

Figyelembe véve a nagyon rövid időszakot, ameddig még lehetőség van újabb gázmennyiség elraktározására a földalatti tározókban, sürgősségi eljárással kell elfogadni a jogszabályt, szögezi le az indoklás. Dumitru Chiriţă ANRE-elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy eddig 97%-át raktározták már el télire a kiszabott gázmennyiségnek.

A Fekete-tengeri gázlelőhely kitermeléséhez szükséges befektetések a PSD-ALDE 114-es sürgősségi kormányrendelete, illetve a parlament által megszavazott offshore törvény miatt elakadtak, a kivitelezők az egyik napról a másikra módosított törvények és az előzetes egyeztetést nélkülöző megszorítások miatt leállították a kitermelési projektet.

 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?